petek, 25. september 2015 ob 09:00

Pot prijateljstva Snežnik – Snježnik

Pot prijateljstva Snežnik – Snježnik sta planinski društvi PD Ilirska Bistrica in PD Platak z Reke odprli pred štiridesetimi leti z risanjem zadnje markacije na Snežniku. Pot je spremljal majhen dnevnik, za zbiranje žigov na vseh šestih kontrolnih točkah, na podlagi česar je pohodnik dobil značko. Pot je povezovala tedanji dve republiki, oziroma sosednjo Notranjsko in Hrvatsko primorje.
V štiridesetih letih se je marsikaj spremenilo. Takratna skupna država je razpadla, med novonastalima državama, Slovenijo in Hrvaško je bila postavljena meja, planinski društvi pa sta se preimenovali v PD Snežnik Ilirska Bistrica in HPD Platak. Prestop meje na poti od takrat dalje ni več bil mogoč in pot je samevala, se zaraščala, markacije so bledele. Tudi prijateljstvo med društvoma je zamrlo, prišle so nove generacije planincev, ki jim delo starejših ni bilo poznano.
 
Pred štirimi leti pa so pot povlekli iz pozabe. Planinci planinske skupine pri Slovenskemu domu KPD Bazovica na Reki so se skupaj z društvoma - nosilcema poti PD Snežnik Ilirska Bistrica in HPD Platak, odločili, da bodo Pot prijateljstva obnovili z namenom, da bo pot spet to, kar je bila - pot povezovanja in prijateljstva planincev sosednjih pokrajin in dveh držav.
 
Namera po ponovitvi prvega pohoda iz leta 2011, je bila uresničena v soboto, 19. septembra 2015. Organizirana sta dva pohoda. Ena skupina je prehodila del poti od Gomanc na Snježnik in Platak, druga pa krajši del poti Platak - Snježnik - Guslica - Platak. Odziv je bil odličen! Sodelovalo je dvanajst društev iz Primorske in Notranjske v Sloveniji in Primorsko-goranske županije ter Istre na Hrvaškem. Preko osemdeset pohodnikov je uživalo v prelepem vremenu, razgledih, jesenskih barvah in tišini goranskih gozdov ter medsebojnem druženju.
Pohod so pohodniki zaključili na Platku s krajšo slovestnostjo, na kateri so spregovorili predstavniki domačinov in organizatorjev HPD Platak Damir Pavšić, PD Snežnik Ilirska Bistrica Darinka Dekleva in PS Bazovica Darko Mohar. Navzoče so pozdravili tudi predstavniki PZS Maruška Lenarčič, HPS Vladimir Rojnić in Riječkog planinarskog saveza Damir Konestra. 
 
Spomnili so se tudi dveh najzaslužnejših planincev, ki sta pot zasnovala in izpeljala, Vojka Čeligoja iz Ilirske Bistrice in pred kratkim umrlega Josipa Jurasića, dolgoletnega predsednika HPD Platak.
 
Zbrani so družno poudarili, da je tradicionalno prijateljstvo med planinci nekaj posebnega in da ga je potrebno še naprej gojiti v povezavi z vsemi ljudmi dobre volje. Dogodek je tako lep dokaz, da zanimanje za Pot prijateljstva, ki povezujejo dve beli gori Snežnik - Snježnik ni zamrlo, kar je vzpodbuda za nadaljevanje njene obnovitve.

Darko Mohar

 

24.04.2024