ponedeljek, 22. avgust 2016 ob 13:45

Deveterica markacistov podaljšala licenco ter obnovila koristna znanja

Devet markacistov Planinske zveze Slovenije je preteklo soboto opravilo licenčno izpopolnjevanje. Poleg obnovitve vrvne tehnike so zbrani obnovili tudi znanje prve pomoči, v terenskem delu izpopolnjevanja pa so obnovili in uredili del planinske poti, ki iz Polzele vodi na priljubljeno Goro Oljko.
20. avgusta 2016 se je na Gori Oljki zbrala deveterica markacistov Planinske zveze Slovenije, z namenom obnovitve oz. podaljšanja licence. Markacisti (prijavljenih jih je bilo sicer 14), so člani okoliških planinskih društev, za strokovno vodstvo pa so skrbeli trije inštruktorji markacisti ter zdravnica Tina Oblak, ki je strokovno izvedla temo prve pomoči za markaciste, ki pa jim lahko koristi tudi v vsakdanjem življenju in ne samo v času delovnih akcij.

Predavanje in praktične vaje iz tematike varstva pri delu markacistov smo inštruktorji prikazali v prostorih Planinskega doma na Gori Oljki, varno delo z motorno žago pa na terenu. Kot je pri tovrstnih izpopolnjevanjih navada, smo se podali tudi na bližnjo planinsko pot. Na poti iz Polzele proti vrhu Gore Oljke smo tako izdelali deset stopnic in poskrbeli za odvodnjavanje meteorne vode ter tako poskrbeli za zmanjšanje erozije. Material, potreben za delo, je priskrbelo in pripravilo Planinsko društvo Polzela, ki tudi skrbi za sanirano planinsko pot.

Ob zaključku smo inštruktorji Zdravko Bodlaj, vodja izpopolnjevanja, ter člana vodstva Maks Kotnik in Alojz Pirnat pozdravili vse udeležence z željo, da varno izvedejo čim več delovnih akcij na svojih poteh. Za okusen zaključek izpopolnjevanja pa se zahvaljujemo osebju Planinskega doma na Gori Oljki.

Alojz Pirnat

24.04.2024