torek, 13. december 2016 ob 14:00

Naj vas letos pod drevescem pričakajo dogodivščine

Obrnili smo zadnji list na koledarju. Na njem se blešči napis december, mesec veselja in obdarovanja. Hkrati pa tudi mesec sivih las. Priznajte, zagotovo se sprašujete, kaj podariti vašim najdražjim. Kaj pa če bi letos podarili doživetja, dogodivščine in avanture? Ste za ...
Lahko bi napisali, da vam jih ponujamo mi - doživetja, dogodivščine in avanture namreč. Ampak ta trditev ne pije vode. Pije pa vodo dejstvo, da vam lahko ponudimo dobre posrednike, ki bodo lahko vas in vaše obdarovance popeljali na nove poti in stranpoti.

Za čas decembrskih dni smo tako pripravili štiri avanture - Bohinjsko, Zgornjeposoško, Učeno in Udobno. Ste pripravljeni? Tri, štiri, ... hop!

Bohinjska avantura

bohinjska_avanturaBohinj - »dolga odprta kotlina, skozi katero se pretaka v skalah rojena Savica s svetlo zelenimi vilinskimi vodami, sočnimi travniki z idiličnim čarom, iz tihega miru pozdravljajoče prijazne vasi, okrog gore slikovitih obrisov, zavite v temne smrekove gozdove, v višavah na oblakih praznični prestol Triglava.« Citiranemu Kugyjevemu opisu je težko oporekati, pa vendar je bohinjski konec še veliko več. Je namreč odlično izhodišče za raznolike gorske dogodivščine - pozimi nudi neskončno možnosti za turno smuko, v pozni pomladi številne planine nudijo prijeten oddih v zelenem sredogorju, poleti obiskovalcem družbo dela pasoča živina, jesen pa nas razvaja z rdeče-zlato barvno paleto gozdov.
 
Če se ukvarjate z alpinistiko in niste razvajeni s kratkimi dostopi in sestopi, ne smete izpustiti številnih bohinjskih sten in strmin. Že res, da so praviloma nižje in da je dostop do njih daljši kot do nekaterih priznanih plezalskih ciljev, a so prav zato nekaj posebnega. Marsikatera je obrnjena na jeseni tako iskane tople južne strani, precej pa je tudi takih, ki v poletni vročini nudijo prijetno senco.
Južne in severne, ter vse vmesne, plezalne smeri boste našli v plezalnem vodniku Bohinjske stene. Avtorji vodnika, odlični poznavalci bohinjskih kotičkov niso pozabili niti na ljubitelje zimskih vzponov, zaledenelih slapov in nekaterih klasičnih in najbolj priljubljenih turnih smukov. Njim je posvečen dobršen del vodnika.
 
Za lažje odkrivanje dolin, vrhov, grap in grebenov nad bohinjskim jezerom dodajamo Bohinjski avanturi prenovljena zemljevida Bohinj in Triglav, oba v merilu 1 : 25 000.

Skratka ... kupček papirja, ki bo ob prebiranju poskrbel za srbeče podplate in potne dlani. Predvsem pa, da boste na TO DO listo dodali tudi marsikatero bohinjsko steno, smer, zaledeneli slap, grapo ali pa še neodkrito planinsko pot. Vsaka izbira bo dobra izbira! 

Bohinjsko avanturo sestavljajo plezalni vodnik Bohinjske stene ter planinska zemljevida Bohinj, 1 : 25 000 in Triglav, 1 : 25 000. Avanturo lahko prevzamete v Planinski trgovini v Ljubljani ali pa jo naročite domov preko spletne trgovine. V vsakem primeru bo vaša v zameno za 27,41 € oz. za 70 % redne cene vseh treh izdelkov.


Zgornjesoška avantura

zgornjepososka_avanturaJalovec in Mangart ... ter vse med njima, predvsem pa vzporedno z njima. Oboje na prenovljenem zemljevidu Jalovec in Mangart ter v enciklopedičnem vodniku Julijske Alpe: Skupini Mangarta in Jalovca.
 
Ste mnenja, da so Mojstrovke, Jalovec, Mangart in Bavški Grintovec edini obiska vredni velikani na tej strani Soče? Mi mislimo precej drugače - Zadnja Trenta, Bavšica, Koritnica in Tamar so doline, ki ponujajo precej več!
 
Številne manj obiskane planinske poti in še številčnejše lovske steze vas lahko popeljejo na mnogotere vrhove, ki vas bodo očarali s popolnoma novimi razgledi. Predvsem pa je to raj za ljubitelje osamljenih brezpotij vseh težavnosti ter ošiljenih grebenskih prečenj.

Zgornjeposoško avanturo sestavlja planinski vodnik Julijske Alpe: Skupini Mangarta in Jalovca ter planinski zemljevida Jalovec in Mangart, 1 : 25 000. Avanturo lahko prevzamete v Planinski trgovini v Ljubljani ali pa jo naročite domov preko spletne trgovine. V vsakem primeru bo vaša v zameno za 26,60 € oz. za 70 % redne cene obeh izdelkov.


Učena avantura

ucena_avanturaNe, ne ponujamo vam vodnika po slovenskih knjižnicah. Vam pa ponujamo priložnost za varnejše potepanje med vršaci.
 
Planinska šola je dobra preventiva, prva pomoč pa kurativa, za katero upamo, da vedno ostane v vašem nahrbtniku.
 
Planite po vsebini nove in dopolnjene izdaje Planinske šole v kateri boste našli večji del tega kar potrebujete v gorah. Številni priznani avtorji vas na enostaven način seznanijo z varnostno abecedo planinca, ki se prične z domačo pripravo na turo v dolini in konča z analizo. Ni pa vse v tehniki - kar nekaj strani je namenjenih tudi »mehkim vsebinam« kot je zgodovina planinstva, družabnost ter naravne in kulturne znamenitosti in značilnosti gorstev.
 
Po prebranem učbeniku Planinska šola boste seznanjeni tudi z ukrepi prve pomoči. Prav zato knjižici dodajamo še osebni komplet prve pomoči. Upamo, da bo prav na vsaki turi le nepotreben balast vašega nahrbtnika.

Učeno avanturo sestavlja učbenik Planinska šola ter osebni komplet prve pomoči. Avanturo lahko prevzamete v Planinski trgovini v Ljubljani ali pa jo naročite domov preko spletne trgovine. V vsakem primeru bo vaša v zameno za 27,53 € oz. za 75 % redne cene obeh izdelkov.


Udobna avantura

udobna_avanturaGorsko okolje nam načeloma ne ponuja velikega udobja - niti si ga preveč ne želimo, že doma ga imamo dovolj, kajne? Kar pa ne pomeni, da moramo noči preživljati na neudobni posteljnini za enkratno uporabo. Še toliko bolj, saj je daleč od ekološke - s spanjem na njej tako samo skrbimo za precej veliko smet. Kaj ne bi bilo enkratno, če bi se z novim letom zavezali čistejšim planinski avanturam in hkrati prispevali k zmanjševanju onesnaževanja občutljivega okolja?
Naj bo to vaša novoletna zaobljuba, ki jo lahko izpolnite že pred obratom leta. Prihodnje noči preživljajte v udobni, majhni in lahki bombažni planinski spalni rjuhi.

Prvo čistejšo planinsko noč lahko preživite v eni izmed koč osrednjih Karavank. Nahajajo se na sončnih pobočjih, prikazanih na plastificiranemu zemljevidu Karavanke - osrednji del, merila 1 : 50 000. Plastificirani zemljevid je obstojnejši od papirnatega brata, predvsem pa odpornejši proti vremenskim tegobam.

Udobno avanturo sestavlja večja ali manjša Planinska spalna rjuha ter plastificirani planinski zemljevid Karavanke - osrednji del, 1 : 50 000. Avanturo lahko prevzamete v Planinski trgovini v Ljubljani ali pa jo naročite domov preko spletne trgovine. V vsakem primeru bo vaša v zameno za 28,06 € oz. za 75 % redne cene obeh izdelkov.

Ovinki in križišča do avantur

Zeleni val boste najlažje ujeli v spletni Planinski trgovini PZS, na brezplačni telefonski številki 080 18 93, na kateri vas pričakujemo vsak 24 ur na dan, vse dni v tednu.

S kakšno rdečo lučjo na semaforju več pa nas najdete na Dvorakovi 9 (za Bavarskim dvorom) v Ljubljani.

23.05.2024