ponedeljek, 31. julij 2017 ob 08:30

Pot čez Boštjanco s Kamniškega na Kokrsko sedlo znova prehodna

V soboto, 29. julija 2017, smo zaključili dvodnevno zvezno akcijo markacistov PZS na območju podora v Boštjanci. Pot je bila zaprta od 23. maja 2017 in se zaradi aktivnosti podora ni urejala prej.
Prvi del akcije so izvedli že 20. julija 2017 v sodelovanju dveh markacistov pod vodstvom načelnika Zdravka Bodlaja, enega aktivnega člana in enega alpinista PD Kamnik.Izvedli so rušenje skal na delu aktivnega skalnega podora in čiščenje trase na predelu poškodovanih varoval.

bostjanca_zalostna_podoba
Žalostna podoba po podoru v Boštjanci (foto Alojz Pirnat)

V petek in soboto pa smo pod vodstvom načelnika izvedli sanacijo poškodovanega dela poti. Sodelovali so štirje markacisti iz PD Kamnika, eden iz PD Bajtar in eden iz PD Domžale. Za varnost je osebno skrbel predsednik PD Kamnik, ki je na mestu podora razpeljal fiksno vrv, saj je bil del stene poln peska.

Dopolnili smo poškodovane kline in sanirali pet raztežajev žične vrvi v skupni dolžini 40 metrov ter dodali tri stopne in dva oprijemalna klina. V povratku smo nadaljevali s štemanjem manjkajočih ali poškodovanih stopnic, ter na kritičnih mestih dodali še tri nove oprijemalne kline do odcepa za Brano.

bostjanca_akcija_markacistov_foto_alojz_pirnat
Vseh šest markacistov na položajih pod podorom v Boštjanci (levo) in hitro koristni novi raztežaji (desno) (foto Alojz Pirnat)

Želimo si, da bi bilo tovrstnih podorov čim manj in da bi pot še dolgo ostala varna, saj je to najkrajša povezava za prečenje Kamniških Alp od Kamniškega na Kokrsko sedlo.

Zapisal vodja OPP KBO MDO Alojz Pirnat
25.04.2024