torek, 17. oktober 2017 ob 12:00

Skupščina Evropske popotniške zveze (ERA) 2017

Na letošnji Skupščini Evropske popotniške zveze, katere edina slovenska članica je Planinska zveza Slovenije, so bili sprejeti programi dela za prihodnje leto, v organizacijo sta bili sprejeti novi članici, predvsem pa je bilo izvoljeno novo vodstvo Evropske pohodniške zveze.

csm_E_Path_ALL_2017_a08e8ebb3fEvropska popotniška zveza (European Ramblers' Association - ERA), v katero je včlanjenih skupno 57 organizacij iz 31 evropskih držav, je imela v soboto, 30. septembra 2017, v romunskem mestu Brašov, redno letno skupščino. Edina članica iz Slovenije je Planinska zveza Slovenije, ki skladno z dogovorom v ERA zastopa interese slovenskih organizacij, združenih v Komisijo za evropske pešpoti (PZS, Turistična zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije ter Zveza gozdarskih društev Slovenije). ERA je krovna evropska organizacija za področje promocije in izvajanja pohodništva na široki mreži dvanajstih evropskih pešpoteh, ki trenutno obsegajo kar 62.750 km pešpoti v skoraj vseh državah Evrope.

Na 48. redni letni skupščini ERA je sodelovalo kar 93 udeležencev iz 29 članic te mednarodne organizacije iz 22 evropskih držav. Na dnevnem redu je bilo 18 točk in uvodoma so bila potrjena poročila za preteklo leto ter sprejeti programi dela za prihodnje leto. Med članice ERA sta bili sprejeti dve novi organizaciji in sicer regionalna zveza madžarskih društev v Romuniji (Erdélyi Kárpát-Egyesület  - Transylvanian Carpathian Society) in regionalno združenje pohodniških organizacij iz jugo-vzhoda Francije (The Comité régional de Bourgogne-Franche-Comté).

Izvedene so bile tudi redne volitve predsednika, drugega podpredsednika in dveh članov predsedstva ERA. Za novega predsednika ERA je bil soglasno izvoljen aktualni predsednik Planinske zveze Srbije, Boris Mićić, za drugega podpredsednika je bil izvoljen Armand Ducornet iz Francije, nova člana predsedstva pa sta postala Joep Naber (Nizozemska) ter Steen Kobberoe-Hansen (Danska). Dosedanji predsednici ERA, Lis Nielsen iz Danske, ki se ji je letos iztekel drugi mandat, pa je skupščina soglasno podelila naziv častne predsednice ERA.

2017_09_30_ERA_meeting_1

Bojan Rotovnik (levo), predsednik PZS v družbi novega predsednika Evropske popotniške zveze, Borisa Mićića. Foto: osebni arhiv Bojana Rotovnika

V zaključku sta se predstavila tudi organizatorja prihodnjih dveh skupščin ERA, to sta mesto Echternach iz Luksemburg (2018) ter mesto Bad Urach iz Nemčije (2019). ERA vsakih pet let organizira tudi velik festival pohodništva, kjer se zbere nekaj tisoč pohodnikov iz celotne Evrope, z nazivom EVRORANDO. Naslednja tovrstna prireditev bo leta 2021 in ena izmed možnih lokacij je tudi Slovenija.

logo_eraDan pred skupščino pa je potekalo več delavnic z vsebinami iz različnih področij pohodništva. Med zanimivejše sta zagotovo sodili delavnica francoske zveze o označevanju zahtevnosti pešpoti (fizična zahtevnost, tehnična zahtevnost ter tveganje, vsaka od teh v petih različnih stopnjah) ter nemške zveze glede analize ankete o načinih vzdrževanja pohodniških poteh v Evropi (analiza odgovorov osmih organizacij je pokazala, da večino dela na poteh opravijo prostovoljci in da tudi financiranje stroškov ni enotno urejeno in je največkrat povezano s prispevki regionalnih turističnih organizacij). Ne letnem srečanju članic ERA pa je bil predstavljen tudi poleti 2017 izdan novi zemljevid vseh 12 evropskih pešpoti, med katere je prvič vključen tudi krajši slovenski del mediteranske evropske pešpoti E12, ki je bil svečano odprt decembra lani.

Predstavnik PZS na skupščini ERA:
Bojan Rotovnik,
predsednik PZS

 

22.04.2024