četrtek, 19. april 2018 ob 15:00

Zbor markacistov izvolil novo vodstvo Komisije za planinske poti PZS

6. aprila 2018 so se v prostorih Infocentra Triglavska roža na Bledu na rednem zboru Komisije za planinske poti PZS zbrali načelniki markacijskih odsekov planinskih društev in izvolili novo vodstvo komisije z načelnikom Bogdanom Seligerjem.
Markacisti z Javnim zavodom Triglavski narodni park dobro sodelujejo, zato so se odločili, da je eden njihovih najpomembnejših dogodkov prav v TNP. Pred zborom je Aleš Zdešar v odličnem predavanju predstavil nastanek doline triglavskih jezer in planinskih poti v narodnem parku.

kpp_pzs_zbor_kpp_2018_foto_meho_tokic__1_

Igor Mlakar je predstavil poročilo o delu Komisije za planinske poti v preteklem letu. Izpostavil je dobro sodelovanje s TNP in piloti slovenske vojske, ki so omogočili več hitrih enodnevnih akcij tehnične ekipe markacistov na zelo zahtevnih poteh v visokogorju. Posebej je pohvalil delo Odbora za usposabljanje KPP, ki je pripravil nov program za usposabljanje markacistov. Ta je markacistom bolj prijazen, saj omogoča, da se usposobijo točno za delo, ki ga kot markacisti nameravajo opravljati. Komisiji za planinske poti pa je omogočil tudi usposabljanje markacistov za vlogo vodij najzahtevnejših, tehničnih akcij, ki so razporejeni v kategorijo C. Zahvalil se je predsedstvu in markacistom za sodelovanje. Zbor je poročilo soglasno sprejel. Prav tako program dela za leto 2018 in okvirni plan dela za leto 2019.

Zbor markacistov vsako leto podeli najvišje priznanje Komisije za planinske poti, Knafelčevo diplomo za življenjsko delo na področju planinskih poti. Letos sta diplomo prejela markacista PD Črna na Koroškem Nežka Pečovnik in Franc Štrukl. Izjemoma je bilo podeljeno tudi Knafelčevo priznanje, za požrtvovalno delo na področju planinskih poti, ki ga je prejel 8 letni načelnik Komisije za planinske poti Igor Mlakar.

kpp_pzs_zbor_kpp_2018_foto_meho_tokic__2

S prisotnostjo na zboru je markaciste počastil tudi podpredsednik PZS Anton Jesenko in predsednik PZS Bojan Rotovnik, ki je izpostavil 125-letnico delovanja Planinske zveze Slovenije. Vzdrževanje planinskih poti že od samega začetka ostaja ena temeljnih dejavnosti PZS, za katere prejema tudi mednarodne pohvale. Planinska zveza se je v začetku leta preselila v nove prostore, ki bodo omogočili organizacijo večjega dela dejavnosti. Sodelovanje predsedstva s komisijo za planinske poti je bilo tesno in verjame, da bo podpora področju planinskih poti še vedno visoka tudi pod novim vodstvom PZS. Zahvalil se je vsem markacistom za svoje požrtvovalno delo na planinskih poteh, ki so ogledalo planinske organizacije in še posebej izpostavil prispevek Igorja Mlakarja v 8 letih načelovanja Komisiji za planinske poti, kateremu je podelil zlati častni znak PZS. Novemu vodstvu komisije pa je zaželel veliko uspeha pri realizaciji zastavljenega programa dela.

kpp_pzs_zbor_kpp_2018_foto_meho_tokic_1

Zbor je izvolil novo vodstvo Komisije za planinske poti. Načelništvo je prevzel Bogdan Seliger, (PD Horjul). Člani novega izvršnega odbora Komisije za planinske poti PZS so Stanislav Vidovič (PD Kočevje), Lilijana Uršič (OPD Koper), Jurij Videc (PD Laško) Bojan Završnik (PD Žirovnica) in Uroš Vidovič (PD Ptuj).

Zapisala: Katarina Kotnik

Foto: Meho Tokić

24.04.2024