petek, 27. julij 2018 ob 14:00

Pa srečno hodite! Reportaža Vala 202 z naj planinske poti

V soboto, 28. julija 2018, bo na Valu 202 reportaža o najlepši planinski poti, o delu markacistov, pa tudi o nesrečah, na srečo, s srečnim koncem. Pripravila jo je novinarka Veronika Gnezda. >>> Vabljeni k poslušanju oddaje v radijskem arhivu.
Če bi prehodili vse naše planinske poti, bi se jih nabralo za več kot deset tisoč kilometrov. Med njimi bi šli tudi po najlepši, ki so jo za tako na pobudo Očistimo naše gore in Planinske zveze Slovenije izbrali planinci in planinke. Zakaj je krožna pot od Planine Blato, mimo Planine pri Jezeru in naprej do Prehodavcev, Štapc in nazaj najlepša, nam bo povedal tudi Ivo Voler, oskrbnik Koče na Planini pri Jezeru.

Za to, da so planinske poti lepe in urejene, skrbi približno 770 aktivnih markacistov, vsak v povprečju za 13 kilometrov. Markacistom smo se pridružili na poti od slapa Rinka proti Okrešlju, poti, ki je bila izbrana na razpisu za sofinanciranje obnove poti v okviru akcije Planinske poti za prihodnje generacije.

droben_prispevek_markanten_vtis

Pohodništvo je po nekaterih podatkih najbolj priljubljena prostočasna dejavnost Slovencev. Skupaj s tujimi obiskovalci naše gore na leto obišče med 1,4 in 1,6 milijona ljudi. In pri takem številu ne gre brez nesreč, ki pa se ne končajo vedno srečno.

Na seznamu vzrokov za nesreče vodijo zdrsi in padci, kažejo statistike Gorske reševalne zveze Slovenije. Največ nesreč pa se zgodi v zgodnjih popoldanskih urah pri sestopu. Na kaj vse moramo biti v gorah pazljivi v svoji knjigi Nevarno proti vrhovom skozi zgodbe ljudi opiše dolgoletni gorski reševalec Jani Bele. Kam, predvsem pa kako varno v gore in o tem, da se še tako lepa planinska pot lahko konča grdo, če ni čelade, bo to soboto med 10.00 in 13.00 tema na Valu 202, napoveduje novinarka Veronika Gnezda. Pa srečno hodite!

Vabljeni k poslušanju Reakcije na Valu 202 v soboto, 28. julija, med 10. in 13. uro! >>> Oddaji lahko prisluhnete v radijskem arhivu.

naj_planinska_koca_2018

-------------------------
Povezane novice:
22.04.2024