petek, 3. avgust 2018 ob 17:00

Studio ob 17-ih s Kredarice v znamenju letošnjih jubilejev

Letos mineva 240 let od prvega dokumentiranega vzpona na Triglav, obeležujemo 125-letnico organiziranega planinstva, 90 let praznuje tudi Radio Slovenija, na valovih katerega je bil v petek, 3. avgusta, program planinsko obarvan, oddaji Studio ob 17-ih pa smo lahko prisluhnili v živo s Triglavskega doma na Kredarici - na voljo je tudi v radijskem arhivu in prek facebook videa.
"Pred 240 leti so štirje bohinjski srčni možje osvojili Triglav. Kako zahteven in pogumen je bil prvi pristop, in kaj danes navdihuje številne planince in alpiniste, da osvajajo vrh očaka, ki je simbol naroda. Želja posameznih planincev po osvajanju vrhov je povezana tudi s 125-letnico organiziranega planinstva. Planinska zveza Slovenije, najbolj množična prostovoljna organizacija, ima v svojih vrstah predane markaciste, ki zgledno skrbijo za poti. O zgodovini pristopov na Triglav, o domoljubnem dejanju Jakoba Aljaža, o povezanosti z gorami, o vzdrževanju zahtevnih planinskih poti, bomo v letu, ko tudi Radio Slovenija praznuje 90-letnico, govorili v Studiu ob sedemnajstih na prvem programu. Z novinarsko in tehnično ekipo v živo s Kredarice, najbolj priljubljenega izhodišča za osvojitev Triglava. Utrip s Kredarice pa bomo z gosti in poslušalci v petek delili tudi na Prvem programu Radia Slovenija," napoveduje voditeljica Aljana Jocif, gostje katere bodo zgodovinar in poznavalec slovenskega planinstva dr. Peter Mikša, podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen, dolgoletni markacist Boštjan Gortnar in Bojan Traven, predsednik organizacijskega odbora za praznovanje 240. obletnice prvega pristopa na Triglav.

studio_ob_17_ih_kredarica_foto_bogdana_miksa
Aljana Jocif, Miro Eržen, Peter Mikša, Boštjan Gortnar in Alenka Terlep v Triglavskem domu na Kredarici (foto Bogdana Mikša)

Vabljeni k poslušanju oddaje Studio ob 17-ih s Triglavskega doma na Kredarici v arhivu 1. programa Radia Slovenija, kjer je bil program ves dan planinsko obarvan. Video pogovora si lahko ogledate tudi v spodnjem FB videu.Napoved oddaje in pogovor z urednico Alenko Terlep v Prvem dnevniku na TV Slovenija > Studio ob 17ih iz Kredarice.
Ob visokih jubilejih: 240-letnici prvega vzpona na Triglav in 125-letnici organiziranega planinstva, 90-letnici Radia Slovenija in 60-letnici Televizije Slovenija, so terenski studio postavili v Triglavskem domu na Kredarici, v katerem so se vrstili pogovori z radijskimi tehniki, oskrbnikom Triglavskega doma, meterologoma in planinci. Iz radijskega arhiva so predvajali odlomke iz oddaje Odmevi z gora, ki jo je urejal Marjan Krišelj.

Pogovor s podpredsednikom Planinske zveze Slovenije Martinom Šolarjem v Poročilih na TV Slovenija.

-------------------------
Povezane novice:
22.04.2024