petek, 17. maj 2019 ob 08:45

39 markacistov društev MDO PD Dolenjske in Bele krajine urejalo planinske poti dolenjske prestolnice

V soboto 11. maja 2019, je potekala prva letošnja markacijska delovna akcija društev MDO PD Dolenjske in Bele krajine. Fantje so se srečali in delali v Novem mestu. Organizatorji in gostitelji so bili markacisti PD Krka Novo mesto.
Sodelovali so markacisti naslednjih planinskih društev: PD Metlika, PD Črnomelj, PD Semič, Pohodniško društvo Novo mesto, PD Kočevje, PD Trebnje, PD Polet Šentrupert in PD Krka Novo mesto. Zaradi drugih obveznosti so svoj izostanek na delovni akciji opravičili markacisti PD Polom Kostanjevica in PD Šentjernej.

V delno oblačnem vremenu sta se v celoti obnovili planinski poti Novo mesto-Šentjošt-Pangrč Grm-Planinski dom pri Gospodični in Gabrje-Planinski dom pri Gospodični.

Na planinski poti Gabrje-Planinski dom pri Gospodični sta delali tehnični ekipi. Prva je na poti razžagala in odstranila podrta drevesa, z vejami zaprla bližnjice, uredila odvodnjavanja in markirala, druga ekipa pa je obnovila mostiček, ki se nahaja v neposredni bližini Planinskega doma pri Gospodični. Zaradi dobre udeležbe markacistov, se je delno markiralo še na dveh planinskih poteh, ki potekajo iz Novega mesta in sicer na delu Trdinove planinske poti med Novim mestom in Prečno ter med krožiščem pri tržnem centru v Novem mestu in vrhom Trške gore.

Delovna akcija je trajala sedem ur, skupno pa so fantje opravilo 273 ur prostovoljnega dela.

Avtorja priloženih slik sta Nejc Šinkovec in Igor Pucelj, poročilo pa je pripravil Mladen Živković, vodja OPP Dolenjska in Bela krajina

25.04.2024