ponedeljek, 23. marec 2020 ob 15:15

Zaprte planinske poti zaradi novega koronavirusa | seznam

Na pobudo civilne zaščite ali odredbe občin je bila do nadaljnjega prepovedana uporaba določenih planinskih poti, v nekaj primerih celo vseh poti na območju posameznih občin.

Zaradi ukrepov ob epidemiji novega koronavirusa oz. bolezni COVID-19, je zaprtih več planinskih poti. Pozivamo in prosim k doslednemu upoštevanju predpisanih ukrepov.

  • PD Atomske toplice Podčetrtek in PD Pristava sta na pobudo Civilne zaščite in medobčinskega inšpektorata do preklica zaprli vse planinske poti na območju Velike in Male Rudnice in Olimske gore, ki se nahajajo na območju Občine Podčetrtek.
  • PD Vipava obvešča, da je civilna zaščita do nadaljnjega prepovedala uporabo zelo zahtevnih planinskih poti iz Gradišča pri Vipavi na Gradiško Turo (Furlanovo in Otmarjevo pot). Zaprto je tudi parkirišče pri kampu Tura.
  • PD Solčava na predlog Civilne zaščite želi zaščititi vse ljubitelje gora in reševalno ter zdravniško osebje, zato sporoča, da so do nadaljnjega zaprte vse planinske poti v oskrbi PD Solčava. Poti se nahajajo v občini Solčava.
  • PD Mežica sporoča, da vse do preklica velja odredba o zaprtju planinskih poti v oskrbi PD Mežica, ki se nahajajo na področju občine Mežica (Dom na Peci) in Občine Solčava (Koča v Grohotu pod Raduho).
  • Planinsko turistična kmetija Kumer in PK Peca-Olševa obvešča, da so zaradi preprečitve širjenja bolezni COVID-19 do preklica zaprte planinske poti od Kumra do Olševe, avstrijske meje in proti Peci. Zaprte so tudi vse kolesarske poti na tem območju (Topla-Kumer-Sv. Jakob v Koprivni).
  • PD Zagorje ob Savi je do nadaljnega zaprlo planinsko pot, ki vodi iz Prvin na Čemšeniško planino.
  • PD Kamnik na pobudo Civilne zaščite Kamnik do preklica zapira vse planinske poti v svoji oskrbi.
  • Občinska uprava Občine Rogatec je zaradi preprečitve širjenja okužb s koronavirusom, pohodnike pozvala k striktnemu upoštevanju splošne prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji in s tem k prenehanju uporabe planinskih poti na Donačko goro. S tem sta mišljeni najbolj frekventni poti. Ena z izhodiščem pri Planinskem domu pod Donačko goro - Rudijeve domu, ki vodi na vrh Donačke gore (skrbnik PD Sloga Rogatec) in druga z izhodiščem pri Sv. Donatu, ki vodi okrog Donačke gore ter po južnem pobočju okrog gore in na vrh preko tretjega vrha (skrbnik PD Ptuj).

 


Seznam sproti ažuriramo.


koronavirus_585_n

OBVESTILO UPORABNIKOM PLANINSKIH POTI: Uporabnikom planinskih poti priporočamo, da se na spletni strani stanje-poti.pzs.si, v bližnji planinski koči ali pri lokalnem planinskem društvu predhodno informirajo o dejanskem stanju planinskih poti. Če opazite poškodbe planinskih poti ali njihovo neustrezno urejenost (obledele markacije, zaraščenost ipd.), prosimo, da na naslov poskodbe.poti@pzs.si pošljete sporočilo, v katerem navedite, na kateri planinski poti ste opazili pomanjkljivost in pomanjkljivost opišite ter če je možno, dodajte tudi fotografijo.

OPOZORILO: Uporabniki uporabljajo planinske poti na lastno odgovornost. Uporabniki planinskih poti morajo pri uporabi planinskih poti ravnati samoodgovorno in odgovorno do drugih tako, da ne ogrožajo ali poškoduje sebe ali drugega. Uporabnik je dolžan planinsko pot uporabljati tako, da se po njej ter na in ob zemljišču, preko katerega poteka in na drugih nepremičninah ter favni in flori ob njej ne dela škoda. Prepovedano je omejevati dostop na planinske poti ter poškodovati, odstranjevati ali uničevati markacije, usmerjevalne table, skrinjice in varovalno opremo in druge oznake ali uporabljati neoznačene bližnjice.

 

09.04.2020