ponedeljek, 22. november 2021 ob 11:00

Liki na Valu 202 | Jurij Videc, prostovoljni markacist PZS

V oddaji Liki na Valu 202, kjer predstavljajo ljudi, ki počnejo stvari drugače, smo lahko 22. novembra slišali tudi Jurija Videca, dolgoletnega prostovoljnega markacista PZS, ki poudarja: "V okolje moraš nekaj vrniti, če od njega nekaj zahtevaš." Pogovoru lahko prisluhnete v spletnem arhivu.
Prostovoljni markacisti si ne morejo privoščiti 'šlamparij' in amaterstva

"V okolje moraš nekaj vrniti, če od njega nekaj zahtevaš," pravi Jurij Videc, prostovoljni markacist pri Planinski zvezi Slovenije.

"Prihajam iz rudarske družine, kjer je bilo tovarištvo, prostovoljstvo nekaj samoumevnega. Tako da tudi jaz razmišljam na tak način, da v okolje moraš nekaj dati, če od okolja nekaj zahtevaš. Prostovoljni markacisti se 'šlamparij' in amaterstva ne moremo iti, saj moramo poskrbeti za varnost ljudi. Stvari morajo biti narejene več kot stoodstotno, tu ni bližnjic," pravi Jurij Videc. Leta 2000 je na Vršiču opravil tečaj za markacista, odtlej ureja planinske poti.

Markacije, erozijske zaščite, stopnice, vrvne ograje, vse to so izzivi, s katerimi se spopada prostovoljni markacist. Največ priprav pa zahtevajo težavnejši podvigi, na katere je tudi najbolj ponosen.

Z Jurijem Videcem, ki je tudi predsednik in načelnik markacijskega odseka PD Laško ter član IO Komisije za planinske poti PZS in tehnične ekipe markacistov KPP PZS, ki je usposobljena za opremljanje poti z varovali, kot so klini in jeklenice, se je pogovarjala novinarka Uršula Zaletelj. Pogovoru lahko prisluhnete tudi v spletnem arhivu Vala 202.
22.02.2024