sreda, 27. september 2023 ob 08:20

Markacisti uredili 112 kilometrov planinskih poti na Pohorju in Kozjaku

154 prostovoljcev, markacistov se je odzvalo na vseslovensko delovno akcijo na Pohorju in Kozjaku, tradicionalno poimenovano Dan slovenskih markacistov. Po njihovi zaslugi je 16. septembra 2023 svežo podobo dobilo kar 112,13 kilometra planinskih poti, ki so jih poleti prizadeli vetrolom in hudourniške vode, čemur so namenili 924 prostovoljnih ur.
Običajni ljudje za svoj dan razglasijo dan, ki ga izkoristijo za druženje, veseljačenje in praznovanje. Prostovoljci markacisti pa so prav posebni, srčni ljudje. Enkrat letno se prijavijo na dogodek Dan slovenskih markacistov, kjer jih pomešamo med seboj, razdelimo v skupine in pošljemo na teren. Naše slavnostno oblačilo so delavne hlače ali kombinezon in majica, kjer s ponosom nosimo znak Markacist PZS. Namesto opustošenja in smeti pa za seboj puščamo zgledno označene in urejene planinske poti.

dan_slovenskih_markacistov_foto_gregor_slemenjak
Dan slovenskih markacistov 2023 je združil 154 prostovoljnih markacistov PZS iz vse Slovenije (foto Gregor Slemenjak)

Vodja Odbora za planinske poti Koroške Drago Kure je s ponosom vodil organizacijo letošnjega dogodka. Skupaj z vodji skupin in logistično podporo iz različnih koroških in podravskih društev so uspeli dogodek izpeljati brezhibno. Vsak je na svoje delovišče - odsek planinskih poti popeljal skupino markacistov. Očistili in markirali so 40 odsekov planinskih poti, ki jih je prizadel vetrolom in nedavne hudourniške vode na območju Pohorja in Kozjaka.

Letos se je vreme še zlasti burno borilo z nami in nam preprečilo organizacijo dogodka prvo soboto v juliju. Za tem so nastopili še vetrolom in poplave. Kljub temu smo vztrajali in se 16. septembra 2023 zbrali vsi markacisti, ki nismo bili vpeti v delo drugje. Svežo podobo je v tem dnevu dobilo kar 112,13 kilometra planinskih poti. 154 prostovoljcev markacistov pa je vanje vložilo 924 prostovoljnih ur.

dan_slovenskih_markacistov_foto_matej_slapnik
Svežo podobo je v tem dnevu dobilo kar 112,13 kilometra planinskih poti. 154 prostovoljcev markacistov pa je vanje vložilo 924 prostovoljnih ur. (foto Matej Slapnik)

Velika zahvala gre vsakemu posamezniku, naj je bil organizator ali pa je zgolj vihtel svoj čopič in škarje.

Markacisti, lepo je biti v vaši družbi, se vidimo ob naslednji priložnosti, ko nas pokličejo planinske poti.

Katarina Kotnik, strokovna sodelavka PZS
24.04.2024