četrtek, 20. februar 2014 ob 00:00

Stanje planinskih poti, v gorah 4. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov

Izredne vremenske razmere, ki smo jim pred kratkim bili priča v Sloveniji, so ogromno škode povzročile tudi na naših planinskih poteh. Po naših podatkih je poškodovanih kar 40 odstotkov poti izven visokogorja. Prehodnost poti je onemogočala predvsem velika količina podrtega drevja. Pred odhodom preverite stanje planinskih poti (odprtost/ zaprtost). V gorah pa je splošna nevarnost proženja snežnih plazov 4. stopnje.
Trenutno je še veliko planinskih poti zaradi žledoloma in snegoloma zaprtih.

  • Seznam planinskih poti, ki ostajajo zaprte do nadaljnjega, spremljajte na http://stanje-poti.pzs.si. Sezam ni dokončen, saj vsi skrbniki poti zaradi velikega obsega še niso uspeli pripraviti prve ocene stanja.

  • Dostop do spletne stran, kjePZS_stanje_poti_banner186_12_2_2014r objavljamo ažurno stanje in vse spremembe, se nahaja na spletni strani PZS - na vrhu desno  ->

  • Uporabnike planinskih poti prosimo, da pred odhodom preverite stanje posamezne planinske poti.

  • Podatke o poškodbah na planinskih poti sporočate na e-naslov: poskodbe.poti@pzs.si.

Planinska zveza Slovenije opozarja vse obiskovalce gora, naj dosledno upoštevajo zaporo planinskih poti, ki so jih skrbniki zaprli zaradi objektivne nevarnosti na prizadetih območjih.

Prav tako vas skrbniki poti - planinska društva - prosijo za razumevanje in povečano previdnost, saj bo odprava posledic naravne ujme trajala vsaj pol leta.

np4Opozarjamo tudi: V gorah je 4. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov po evropski petstopenjski lestvici.  Odsvetujemo obisk gora. Upoštevajte opozorila glede snežnih razmer in stopnje nevarnosti proženja snežnih plazov. Ob 4. stopnji splošne nevarnosti proženja snežnih plazov je stabilnost snežne odeje na večini strmih pogočij slabo stabilna. Možnost proženja snežnih plazov je na dovolj strmih pogočjih že pri manjši obremenitvi. Ob določenih razmerah je možno tudi spontano proženje številnih manjših in ponekod tudi večjih plazov. POtrebne so številne dodatne izkušnje in znanja ter podrobno poznavanje lokalnih razmer pri presoji pred plazovi varnih območij, ki so že zelo omejena. Izogibajte se gibanju prek strmejših pobočij in grap (žlebov) ter njihovih podtožij in zavetrnih strani vzpetin.

SPLOŠEN NASVET: Obiskovalci gora, pred turo (ne samo dan ali dva prej, temveč več dni prej) spremljajte vremensko napoved za gore, kamor se odpravljate, upoštevajte podatke in vsa opozorila o višini snežne odeje, snežnih razmerah v gorah in stopnji nevarnosti proženja snežnih plazov >>> podatki na ARSO in na prvi strani našega spleta (slika spodaj). Izberite poti, primerne svojim psihofizičnim sposobnostim, na turi pa se prilagodite najšibkejšemu udeležencu. S seboj imejte primerno planinsko opremo in se jo naučite uporabljati. Pri načrtovanju ture upoštevajte krajši zimski dan. Preverite odprtost planinskih koč (večina koč v visokogorju in sredogorju je pozimi zaprtih) ter ne uporabljajte planinskih poti, ki jih je za uporabo zaprlo planinsko društvo, skrbnik planinske poti. Pozimi v gore nikoli ne zahajajte sami. Odpravite se na pot dovolj zgodaj ter o svojih poteh in načrtih obvestite domače. Srečno in varen korak.

Vremenski_podatki_4Nevarnost_plazov_20_2_2014

Planinska zveza Slovenije
23.05.2024