sreda, 9. april 2014 ob 00:00

Vabljeni h glasovanju! PZS favoritka natečaja Star papir za novo upanje 2014

V okviru projekta Star papir za novo upanje je društvo Ekologi brez meja s pomočjo natečaja iskal predloge za dodelitev dela sredstev, ki bodo šla v dobrodelne namene. Med tremi finalisti je tudi Planinska zveza Slovenije, ki bo sredstva namenila za obnovo planinskih poti po žledolomu in snegolomu v februarju 2014, kajti škoda je velika. Hvala za tvoj glas - za POTI in naše MARKACISTE! (vsak glas šteje)
V okviru projekta Star papir za novo upanje je društvo Ekologi brez meja s pomočjo natečaja iskal predloge za dodelitev dela sredstev, ki bodo šla v dobrodelne namene, in sicer za pomoč pri odpravljanju škode letošnje velike naravne nesreče, ki je februarja zajela vso Slovenijo. Med vsemi prijavljenimi projekti na natečaj je komisija izbrala 3 finaliste, med njimi tudi Planinsko zvezo Slovenije s svojim predlogom - da pomaga številnim prizadetim planinskim potem po žledolomu in snegolomu. Sedaj si na vrsti ti - vabljen h glasovanju! Tvoj glas šteje!

Zmagovalca med finalisti pa boste izbrali vi, saj bo izbran z javnim glasovanjem, ki bo potekalo od 4. aprila do 12. aprila 2014 do 12. ure preko spletne strani projekta ali neposredo tu:


Natečajne predloge so ekologi zbirali v času med 13. in 31. marcem 2014. Posamezniki in ustanove so lahko oddali ideje, komu naj se nameni 40 % sredstev od zbranega starega papirja. Strokovna komisija pa je izmed prispelih idej izbrala tri najboljše predloge, ki jih predstavljamo v nadaljevanju.
Ekologi_brez_meja_logo
Zmagovalec bo javno objavljen na posebnem dogodku Papirnati dan, ki bo 12. aprila 2014 v Ljubljani v ljubljanskem BTC City-ju, ki je tudi sponzor akcije Star papir za novo upanje 2014.

Predstavitev finalistov natečaja Star papir za novo upanje 2014 lahko preberete tu >>>.

Predlog Planinske zveze Slovenije pa tu spodaj:

Planinske poti so pomemben poligon za rekreacijo in sproščanje, saj po raziskavah vsaj vsaki peti Slovenec hodi v hribe. V februarskem žledolomu je bilo veliko planinskih poti, ki potekajo po gozdovih, močno poškodovanih. Da bodo poti ponovno postale prehodne in varne, bo potrebna temeljita sanacije škode. 

V Sloveniji planinska društva prostovoljsko vzdržujejo 9.000 km planinskih poti, ki predstavljajo pomembno javno dostopno infrastrukturo za rekreacijo prebivalstva. Dobršen del teh poti poteka po gozdovih in ravno te poti so bile v žledolomu težko poškodovane ter so postale neprehodne. Nastalo škodo na planinskih poteh je potrebno odpraviti in ponovno omogočiti varen prehod. To delo bodo izvajali markacisti PZS, ki so ustrezno usposobljeni v dogovoru z lastniki zemljišč. Markacisti svoje delo opravljajo prostovoljno, kljub temu pa na delovnih akcijah nastajajo stroški za nakup in vzdrževanje ustreznega orodja, varnostne opreme, potni stroški in prehrana. Ocenjeni stroški za planinsko organizacijo znašajo več 10.000 evrov.

Zaradi obsega škode bo sanacija žledoloma na planinskih poteh dolgotrajna. Delovne akcije se bodo po večini organizirale na lokalni ravni, glede na vremenske razmere in razpoložljivost prostovoljcev. Planinska zveza Slovenija bo pomagala s koordinacijo, obveščanjem javnost in zagotavljanjem dodatnih sredstev za kritje najnujnejših stroškov.

GLASUJ - klik
23.05.2024