sobota, 20. april 2024
POIŠČI

POZIV k sodelovanju v tehnični skupini markacistov PZS
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 17. junij 2015 ob 17:20, ogledov: 13747

Novo v Planinski trgovini: plastificirani zemljevidi slovenskih Alp, alpsko cvetje in športnoplezalni vodnik

Objavil(a): Matej Ogorevc
Planinska založba PZS je v sodelovanju z Geodetsko družbo izdala prve zemljevide iz serije plastificiranih planinskih kart. Za ljubitelje gorskega cvetja pa smo našo ponudbo razširili s priročnima knjižicama o alpskem cvetju Slovenije in o zdravilnih rastlinah gorskega in tudi drugega rastlinskega kraljestva. Končno pa smo se založili tudi s prvim, res popolnoma športnoplezalnim vodnikom – Plezanje po kraškem robu.
Serijo plastificiranih zemljevidov začenjamo v slovenskih Alpah. Karte Triglavski narodni park, Karavanke - osrednni del in Kamniško-Savinjske Alpe se laminirane v plastiko (vse planinske karte so merila 1 : 50.000). Zato so veliko obstojnejše od klasičnih papirnatih kart. Pri uporabi se ne trgajo, zlaganje je enostavno, največja prednost pa je zagotovov njihova neobčutljivost na vlago in sonce. Po njej lahko tudi pišemo in napisano enostavno tudi zbrišemo (princip piši-briši), kar nam lahko olajša pripravo na turo, nanje pa si lahko zapišemo tudi marsikatero opombo, ki nam pride prav na naših gorskih potepih.

Zemljevidi so formata 1005 mm x 480 mm, zloženi pa 110 mm x 240 mm.

  • Triglavski narodni park (9,10 €): zemljevid obsega območje od Višarij in Kranjske Gore na severu do Zatolmina in Sorice na jugu. Na zahodni strani je območje zemljevida omejeno s Kobaridom in Bovcem, na zahodu pa se končuje z Bledom in Ratitovcem.
  • Kamniško-Savinjske Alpe (9,10 €): zemljevid obsega območje na severu od Raven na Koroškem in Mežice do Vranskega in Menine planine na jugu. Na zahodni strani je karta omejena z Jezerskim in Krvavcem, na zahodu pa se končuje s Slovenj Gradcem in Polzelo.
  • Karavanke - osrednji del (9,10 €): zemljevid obsega območje na severu Podrožce do Borovelj ter do Dražgoš in Kranja na jugu. Na zahodni strani je karta omejena z Jelovico, na zahodu pa z Jezerskim in Krvavcem.

Na hrbtni strani kart je seznam planinskih koč območja. Vsaki koči so dodani telefonska številka, elektronski naslov, podatki o lokaciji, QR koda ter spletna povezava.

zemljevid_tnp_plastificiran_m zemljevid_ksa_plastificiran_m zemljevid_karavanke_plastificiran_m
 Triglavski narodni park, Kamniško-Savinjske Alpe, Karavanke - osrednji del, so novi plastificirani planinski zemljevidi. Vsi merila 1 : 50.000

Medtem gorskimi pohajkovanji boste prav gotovo opazili tudi raznoliko in pisano gorsko in drugo cvetje. Za vse, ki vas zanima flora našega gorskega sveta je knjižica »Alpsko cvetje Slovenije (19,90 €)« odličen »vodnik,« ki bo nedvomno potešil radovednost ob neznani cvetlici. Da pa boste spoznali še njeno zdravilno vrednost, pa si lahko priskrbite še drugo novo pridobitev Planinske založbe - knjižico »Katera zdravilna rastlina je to? (19,90 €).« V njej boste našli več kot 350 vrst zdravilnih rastlin iz vse Evrope, zato vam bo prav prišla tudi na kakšnem drugem koncu stare celine.

alpsko_cvetje_naslovnica katera_zdravilna_rastlina_je_to_naslovnica_ponatis_14
 Prava priročnika za prave ljubitelje alpskega cvetja in zdravilnih rastlin 
 
Tokratno predstavitev novosti Planinske založbe bomo končali v kraških plezališčih. Jurij Ravnik se je lotil in izvrstno izpeljal projekt športnoplezalnega vodnička »Plezanje po kraškem robu (20 €)«, ki navdušencem nad tem športom na nov, zanimiv, zabaven in poučen način, predstavi 23 plezališč, ki se raztezajo na širšem območju Trsta, Kraškega roba Buzeta.
Vodniček je napisan v slovenskem in angleškem jeziku, zato je lahko tudi odlično darilo za morebitnega tujega plezalnega prijatelja ali prijateljico.
 

plezanje_po_kraskem_robu_naslovnica

Na naših knjižnih policah končno tudi nekaj za ljubitelje športnega plezanja.

Vse tri zemljevide, knjigi o cvetju ter plezalni vodnik (kakor tudi vse ostale izdelke iz ponudbe Planinske založbe) lahko naročite prek spletne trgovine PZS, naročilo pa lahko oddate tudi preko elektronske pošte na trgovina@pzs.si, na telefonski številki +386(0)1 434 56 80, pa tudi preko brezplačne telefonske številke 080 18 93 (24 ur na dan, vse dni v letu).

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije