ponedeljek, 22. april 2024
POIŠČI

Predavatelj Tomaž Ščuka
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 1. julij 2015 ob 12:30, ogledov: 5379

Slovenska planinska pot v Makedoniji

Objavil(a): Manca Ogrin
Planinska zveza Makedonije je v zahvalo za pomoč markacistov inštruktorjev Planinske zveze Slovenije pri lanskoletnem usposabljanju makedonskih markacistov eno od najbolj obiskanih planinskih poti na hrib Vodno nedaleč od Skopja poimenovala Slovenska pateka.
Markacisti inštruktorji Komisije za planinske poti PZS Igor Mlakar, Boštjan Gortnar, Gorazd Hace in Maksimiljan Kotnik so med 7. in 14. oktobrom 2014 sodelovali pri usposabljanju markacistov in markacistov inštruktorjev v Makedoniji. V zahvalo za dragoceno pomoč je Planinska zveza Makedonije eno od najbolj obiskanih planinskih poti na hrib Vodno nedaleč od Skopja, na kateri je lani tudi potekalo usposabljanje, poimenovala Slovenska pateka.

Vodno je 1066 metrov visok hrib na severu Makedonije, ki leži jugozahodno od središča Skopja in je del gorske verige Jakupica. Na najvišji točki, Krstovarju, so leta 2002 postavili najvišji križ na svetu, 86-metrski Milenijski križ. Zaradi bližine mesta in planinske koče na vrhu je Vodno priljubljen reakreativno-turistični cilj, na katerega vodijo številne planinske in kolesarske poti.

slovenska_pateka
Slovenska pateka vodi na hrib Vodno nad Skopjem. (foto Planinska zveza Makedonije)

"Veseli smo, da smo bili del te pobude mestne občine Skopje, saj lahko s to potjo zaznamujemo svoje sedanje in prihodnje sodelovanje. Prav tako se kot znak medsebojnega spoštovanja krepijo vezi med slovenskimi in makedonskimi planinci in državljani," je ob tej priložnosti povedal prof. dr. Jovica Ugrinovski, predsednik Planinske zveze Makedonije.

Manca Čujež
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije