sobota, 20. april 2024
POIŠČI

Odprtje prvega dela evropske pešpoti E12 in dan istrskih planincev 2014
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 27. april 2015 ob 00:00, ogledov: 3343

Stališče glede predloga Zakona o upravljanju z gozdovi v lasti RS

Objavil(a): Matej Ogorevc
Planinska zveza Slovenije, ki je tudi nosilka Mreže nevladnih organizacij za rekreacijo v naravi, je v okviru javne razprave Zakona o upravljanju z gozdovi v lasti RS, pozvala različne nevladne organizacije, ki svojo dejavnost izvajajo v gozdovih, da obravnavajo predlog zakona in podajo pripombe.
Na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo naslovili dopis, kjer smo izpostavili, da je potrebno še bolj izpostaviti rekreacijsko in socialno funkcijo državnih gozdov. Srečujemo se s problematiko umeščanja različnih rekreacijskih poti v gozdni prostor. Tukaj gre za planinske poti, v zadnjem času pa predvsem za turno in gorsko kolesarske poti. Poleg naravovarstvenih omejitev, ki jih sicer podpiramo in se jim prilagajamo, je ključni problem društev, ki skrbijo za različne rekreacijske poti v gozdovih, pridobivanje ustreznih soglasjih lastnikov. Iz tega razloga gledamo na gozdove v državni lasti za še toliko bolj pomembne in ključne za ureditev in vzdrževanje ustreznih rekreacijskih površin. Poleg lastništva so ti gozdovi zelo ustrezni tudi zaradi njihove velikosti, velikokrat gre namreč za večje parcele, za razliko od gozdov v privatni lasti, ki so precej lastniško razdrobljeni.
 
Predlog zakona določa, da bo novo javno podjetje za gozdove skrbelo tudi za opravljanje del, ki so potrebna za zagotavljanje socialnih in ekoloških funkcij gozdov. Tukaj vidimo podlago tudi za sodelovanje podjetja pri urejanju peš in kolesarskih poti na gozdnih območjih. Ta infrastruktura predstavlja pomemben javni doprinos za rekreacijo in turizem, kljub temu pa celotno vzdrževanje in označevanje sloni na plečih prostovoljstva. 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije