četrtek, 25. julij 2024
POIŠČI

Tominškova pot na Triglav obnovljena in odprta
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sobota, 26. september 2015 ob 09:00, ogledov: 9506

Nova zavarovana plezalna pot in plezalni poligon Spodnji plot - Zelenica

Planinsko društvo Tržič | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Zelenica ima od letošnjega leta novo pridobitev - učno zelo zahtevno zavarovano plezalno pot in športno ferato v Spodnjem plotu na Zelenici. Novo ferato je zgradilo Planinsko društvo Tržič, uradno odprtje je bilo v soboto, 19. septembra 2015.
Projekt ureditve zavarovane plezalne poti v Spodnjem plotu se je začel leta 2013 s pripravo idejnega načrta, predstavitvijo in sprejetjem v okviru vodstva Planinskega društva Tržič ter s pozitivnim mnenjem Občine Tržič. Po dveh letih priprav (pridobivanje dovoljenj, informacij, priprava materiala, iskanje finančnih sredstev,..) je sama gradnja potekala od junija do avgusta 2015 in so jo v celoti in prostovoljno izvedli člani PD Tržič. Skupaj je bilo opravljenih preko 350 prostovoljnih delovnih ur (v večini zahtevna višinska dela v steni).

Novo urejeno območje (zavarovana plezalna pot, plezalne smeri, urejena sidrišča in delovišča, enostaven dostop,..) v 90 metrski južni steni Spodnjega plota v neposredni bližini doma na Zelenici omogoča najrazličnejša izobraževanja in usposabljanja s področja gorništva, vodništva, alpinizma, gorskega reševanja.


Za zgornje namene so v steni pripravljene: 

- krajše športnoplezalne smeri, 

- učna zelo zahtevna zavarovana plezalna pot (113 m, D): po najnovejših standardih in z najkvalitetnejšimi materiali opremljena Učna zavarovana plezalna pot srednje zahtevnosti, dolžina 113 m, težavnost D (8 m, ostalo lažji odseki do B/C). Speljana je prek navpične stene prek naravnih prehodov različnih oblik (kamin, stolp, plošče, poči, grede ...), brez dodatnih umetnih stopov, zelo primerna za usposabljanja. 

- športna zelo zahtevna ferata (75 m, E): poleg učne zavarovane plezalne poti je prek zgornjega dela stene speljan še desni odsek, ki je trenutno najzahtevnejša ferata v Sloveniji (dolžina jeklenice 75 m, s tremi daljšimi odseki zahtevnosti E)

- urejena delovišča in sidrišča v steni, 

- v vznožju stene dovolj primernega prostora (kvalitetna skala, varen prostor, enostaven dostop, preglednost ...) za izvedbo raznovrstnih usposabljanj/manevrov.

ferata_spodnji_plot___zelenica_2015

Stena Spodnjega plota je oddaljena od planinskega Doma na Zelenici le 15 minut. 

Planinski dom nudi vse udobje (nastanitev - 50 postelj, računalniško opremljena (računalnik, projektor, brezžični internet) predavalnica za cca 40 oseb, informacije, organizacija usposabljanj, vodenje,...

Skupinam je na voljo tudi gorniška oprema za izposojo: plezalni pasovi, čelade, samovarovalni kompleti, za zimske razmere pa: lavinske žolne, cepini, dereze, lavinske sonde in lopate, krplje,...

Planinski dom na Zelenici 1536 m (zgrajen/obnovljen leta 2011) je v poletnem času odprt vsak dan, od jeseni do pomladi pa ob koncih tedna in praznikih, za skupine po dogovoru tudi v ostalih dneh.

Več informacij na spletni strani GUC Zelenica.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije