petek, 21. junij 2024
POIŠČI

Utrinki iz posameznih faz izdelave Otmarjeve poti.
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 24. maj 2016 ob 16:15, ogledov: 9447

Golica - majska kraljica Karavank

Planinsko društvo Jesenice | 
Objavil(a): Manca Ogrin
1835 metrov visoka Golica je v maju najbolj obiskan vrh v Karavankah za številne planince od vsepovsod. Tako priljubljena in privlačna je predvsem zaradi narcis oziroma ključavnic, ki se najprej razcvetijo na nižjih travnikih, zatem pa še v juniju na višjih pobočjih tega dela Karavank. Po slabem vremenu v prvi polovici maja je najbolj množičen letošnji obisk Golica doživela prejšnjo soboto in nedeljo, 21. in 22. maja 2016. Več tisoč planincev se je po planinskih poteh kar v kolonah vilo proti vrhu in nazaj v dolino.
Planinci so bili iz različnih krajev Slovenije, predvsem s Štajerske in Dolenjske, iz Avstrije, Hrvaške in tudi drugih držav. Veliko je bilo organiziranih skupin planinskih društev. Med pohodniki se najdejo glasbeni navdušenci, ki z veseljem zaigrajo legendarno Avsenikovo polko Na Golici. V soboto se je na vrh povzpela tudi folklorna skupina iz okolice Horjula. Člani so se oblekli v narodne noše in veselo zaplesali.

golica_foto_janko_rabic_002
Veselo na Golici (foto Janko Rabič)

Člani Planinskega društva Jesenice so se izkazali z gostoljubnostjo in dobro ponudbo v njihovi Koči na Golici. Bojana Hiti in Katarina Zrnić sta skupaj z ostalim osebjem z veliko dobre volje pogumno obvladovali kopico dela. Po napornih dnevih sta povedali: "Takšne množice ljudi so tisti pravi majski obraz Golice. Glede na zmogljivosti koče smo naredili vse, da so bili planinci dobro postreženi. Zapisane pohvale v pohodni knjigi so nam odtehtale vse napore. Še vedno so klici od vsepovsod, tako da v naslednjih vikendih še pričakujemo veliko planincev. Veseli jih bomo, narcise se bodo na zgornjih pobočjih Golice šele zdaj prav razcvetele, zato dobrodošli! Pohvalno je tudi, da planinci na poteh ne odmetavajo smeti in tako skrbijo, da lepo planinsko okolje ostaja čisto."

golica_foto_janko_rabic
1835 metrov visoka Golica je v maju najbolj obiskan vrh v Karavankah. (foto Janko Rabič)

Veliko dela imajo v maju na pobočjih Golice tudi društveni markacisti, ki obnavljajo od zime poškodovane poti. Že lani so na novo uredili velik del glavne poti, ki vodi od spodnje postaje žičnice do koče. Tudi letošnja zima je pustila posledice, zato morajo še več poti urediti, da bodo še varnejše za množice planincev. V soboto sta markacista Branko Jensterle in Janko Šeme morala še dodatno v akcijo, da sta odstranila staro smreko, ki je kakšen dan prej padla na glavno pot, ki vodi do Koče na Golici.

golica_foto_janko_rabic_003
Veliko dela imajo v maju na pobočjih Golice tudi markacisti PD Jesenice. (foto Janko Rabič)

Poleg majskih množic bo na Golici pestro tudi v ostalih poletnih mesecih. 25. junija, na praznik dneva državnosti, bo Občina Jesenice skupaj s Planinskim društvom Jesenice organizirala tradicionalni pohod na Golico, 20. avgusta pa bo pri koči srečanje jeseniških planincev, ki ga bo z nastopom obogatil Ansambel Saše Avsenika.

Janko Rabič
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije