četrtek, 25. julij 2024
POIŠČI

Po Prisojniku, Triglavu in Škrlatici varneje tudi na Jalovec
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 10. junij 2016 ob 09:00, ogledov: 25474

Aplikacija Gorski vodnik - pomoč na poti v hribe

Objavil(a): Manca Ogrin
Več kot 10.000 kilometrov je skupna dolžina planinskih poti, ki jih je okoli 150 markacistov, prostovoljnih vodnikov in strokovnih kadrov Planinske zveze Slovenije, posnelo z GPS aparati. Podatke so zbirali več kot desetletje, zdaj pa so zbrani v prenovljeni mobilni aplikaciji Gorski vodnik. Ta je bila razvita v okviru vseslovenske ekološke akcije Očistimo naše gore, ki pod okriljem Zavarovalnice Triglav poteka že sedmo sezono zapored.
Brezplačna mobilna aplikacija Gorski vodnik je v pomoč planinkam in planincem pri načrtovanju in izvedbi poti v slovenske gore, ki jih letno obišče okoli 1,4 milijona ljudi. Dobrih 300 tisoč Slovencev se redno ukvarja s pohodništvom in planinarjenjem. Mnogi med njimi so vključeni tudi v akcijo Očistimo naše gore, ki velik poudarek daje ravno varnosti v gorskem svetu.

Tudi zato so v Zavarovalnici Triglav v okviru sedme sezone planinsko-čistilne akcije povsem prenovili aplikacijo Gorski vodnik. Njen namen je uporabnikom ponuditi orodje za lažje načrtovanje izletov in pomoč pri izletih v gore. Aplikacija, ki so jo v zavarovalnici pripravili skupaj s Planinsko zvezo Slovenije, vsebuje množico podatkov o slovenskih planinskih poteh, ki so jih več kot 12 let zbirali markacisti in drugi strokovni sodelavci PZS. V aplikaciji boste med drugim našli:

  • 6.219 odsekov poti v skupni dolžini 9.872 km,
  • 1.972 planinskih poti,
  • 536 vrhov,
  • 176 planinskih koč, bivakov in zavetišč, ki delujejo pod okriljem PZS,
  • 77 naravnih znamenitosti,
  • 69 planin,
  • 665 parkirišč oziroma izhodišč.

Aplikacija Gorski vodnik nudi napotke pred pohodom, pomoč med izletom in koristne informacije o slovenskih planinskih kočah. Za boljšo orientacijo skrbijo zemljevidi s potmi in prikaz trenutne lokacije uporabnika. Uporabnik lahko vidi razdaljo do cilja, višinsko razliko, zabeleži začetek in zaključek izleta, poleg tega aplikacija Gorski vodnik prikazuje tudi čas do sončnega zahoda, s čimer uporabnika opozarja, do kdaj lahko varno zaključi pot, in prikazuje bližnje gorske koče glede na lokacijo uporabnika. V Planinsko knjižico lahko vnesete opravljene in tudi načrtovane izlete (poti). Razdelek Pokliči na pomoč je namenjen uporabnikom v primeru nesreče. Vsebuje opomnik z osnovnimi informacijami, ki jih je treba ob klicu javiti, in bližnjico za klic na pomoč. Gorski vodnik je na voljo uporabnikom operacijskih sistemov iOS in Android. Aplikacijo si lahko naložite z obiskom spletne mobilne trgovine Apple App Store ali v storitvi Google Play.

Zavarovalnica Triglav je nedavno razvila tudi novo brezplačno aplikacijo za pametne telefone Triglav Vreme, ki temelji na podatkih ARSO in Snežnega telefona ter ponuja informacije o vremenskih razmerah, napovedih in opozorilih. Z aplikacijo boste med drugim izvedeli tudi za vreme v gorah.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije