četrtek, 25. julij 2024
POIŠČI

70 let slovenske poti na Mangart
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

nedelja, 28. avgust 2016 ob 15:15, ogledov: 5989

S planine Kisovec varneje in udobneje na Malo in Veliko planino

Planinsko društvo Bajtar Velika planina | Planinsko društvo Domžale | Planinsko društvo Kamnik | Planinsko društvo Onger Trzin | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Petek, 12. avgusta 2016, je bil kot naročeno lep za delovno akcijo na poti s planine Kisovec proti Mali planini, ki je bila že prevečkrat preložena zaradi neugodnega vremena.
S tremi vozili, polnimi opreme, smo se sedmerica markacistov iz štirih društev Meddruštvenega odbora planinskih društev Kamniško-Bistriškega območja zapeljali na delovišče nad planino Kisovec, kjer nas je že čakalo preko 70 m olupljenih in za vgradnjo pripravljenih macesnov z dodatnimi šestnajstimi štapnami za stopnice.

Takoj smo pričeli s prenosom opreme in materiala na delovišče. Aleš (PD Domžale) in Danilo (PD Onger Trzin) sta nato odšla na postavitev drogov s smernimi tablami na in nad sedlo Kisovec, enega na križišče nad Kisovcem in enega pod Malo planino na križišču nad Peski.

Zdravko (načelnik markacistov PD Kamnik) je soliral na verižni motorni žagi, Rajko - Bibita (načelnik markacistov PD Bajtar Velika planina) pa se je izkazal pri montaži bočnih zaščit in stopnic - tudi »kitajski« žeblji so šli v premalo zavrtano luknjo. Boštjan (PD Kamnik) je upravljal z vrtalnikom in udarnim kladivom ter pomagal pri montaži bočnih zaščit in stopnic, Jože (PD Domžale) pa se je posvečal zemeljskim delom ter podpori monterjev. Jaz, kot vodja akcije, sicer član PD Domžale, sem od vseh naštetih specialnosti, ki so bile potrebne za izvedbo celote, verjetno požel največ odobravanja, ko sem na delovišče dostavil malice.
 

mdo_kbo_akcija_kisovec_mala_planina_2016_foto_alojz_pirnat__7_ mdo_kbo_akcija_kisovec_mala_planina_2016_foto_alojz_pirnat__5_ mdo_kbo_akcija_kisovec_mala_planina_2016_foto_alojz_pirnat__11_

Na celotni trasi je bilo na koncu izvedenih blizu 56 m bočnih zaščit, blizu 15 m kanalov za odvodnjavanje ter 16 stopnic. Za pritrditev vsega naštetega je bilo porabljenih 24 macesnovih in 60 nagnojevih količkov, na mestih kjer je bila skala preveč kompaktna je bilo vgrajenih še šest klinov za lesena varovala, naklesanih pa je bilo tudi nekaj stopnic. Kdor je že kdaj prisostvoval podobnim akcijam, bo vedel da je tolikšno količino vgrajenega materiala zelo težko vgraditi v enem dnevu. Prvotni načrt je zato predvideval dva delovna dneva, a smo s pomočjo velike prizadevnosti in delovne vneme vseh zgoraj naštetih akcijo zaključili v enem samem dnevu. Vso potrebno orodje in ostalo mašinerijo smo v vozila pospravili, ko je sonce že zašlo. 

Za zaključek smo bili v Domžalskem domu na Mali planini deležni slastne večerje, ki se je lepo prilegla po celodnevnemu delu. Upam, da nam tudi v naslednjem letu uspe izvesti kakšo skupno akcijo v okviru markacistov našega meddruštvenega odbora planinskih društev, saj posamezna društva težko razpolagajo s kadrom, ki lahko izvede tako ali podobno akcijo.

Zapisal in fotografiral Alojz Pirnat,
vodja odbora za planinske poti MDO PD KBO

Fotogalerija

 Alojz Pirnat

 Alojz Pirnat1 / 10

 Alojz Pirnat2 / 10

 Alojz Pirnat3 / 10

 Alojz Pirnat4 / 10

 Alojz Pirnat5 / 10

 Alojz Pirnat6 / 10

 Alojz Pirnat7 / 10

 Alojz Pirnat8 / 10

 Alojz Pirnat9 / 10

 Alojz Pirnat10 / 10

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije