četrtek, 25. julij 2024
POIŠČI

ZAPRTA POT med slapom Orglice in Presedljajem
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 2. september 2016 ob 09:10, ogledov: 4763

Priporočila Planinske zveze Slovenije za gradnjo, vzdrževanje in obnovo zavarovanih plezalnih poti

Objavil(a): Matej Ogorevc
Planinska zveza Slovenije (v nadaljevanju: PZS), ki je krovna slovenska planinska organizacija, je Priporočila PZS za izgradnjo, vzdrževanje in obnovo zavarovanih plezalnih poti pripravila kot strokovne in neobvezujoče smernice za organizacije, ki v Sloveniji želijo graditi nove zavarovane plezalne poti ali so skrbniki zavarovanih plezalnih poti. Hkrati so ta priporočila tudi smernice PZS na področju zavarovanih plezalnih poti.
Ta priporočila temeljijo na Priporočilih za gradnjo, vzdrževanje in sanacijo zavarovanih plezalnih poti in z jeklenimi vrvmi opremljenih poti (org. »Errichtung, Wartung und Sanierung von Klettersteigen und drahtseilgesicherten Wegen«), ki sta jih izdali Planinska zveza Nemčije (DAV) in Planinska zveza Avstrije (OeAV). Del vsebine je nadgrajen in prilagojen za uporabo v Sloveniji.
 
Nemško-avstrijska priporočila so nastala na osnovi testiranj, preizkusov in empiričnih raziskav mešane delovne skupine gorskih vodnikov, alpinistov, graditeljev zavarovanih plezalnih poti in proizvajalcev varoval, ki so oblikovali skupne smernice in napotke za gradnjo. Rezultat raziskav so priporočila, ki ponujajo potrebno znanje za gradnjo, uporabnikom pa zagotavljajo največjo mogočo varnost in udobje na zavarovanih plezalnih poteh. Priporočila so namenjena naročnikom, lastnikom/skrbnikom, graditeljem in vzdrževalcem. Z upoštevanjem teh priporočil bodo zavarovane plezalne poti še varnejše in zanimivejše. S temi priporočili bo opazen velik dvig kakovosti pri načrtovanju, gradnji in vzdrževanju tovrstnih poti.
 
Novogradnja - pa tudi obnova - je tako za graditelje kot tudi lastnike/skrbnike zavarovane plezalne poti velik izziv. Novi materiali in tehnike, različne zahteve po težavnosti in namenu tako lastnika/skrbnika kot tudi ciljne skupine uporabnikov ter zadostitev pravnim okvirom povzročijo kompleksnost takega projekta. To priporočilo naj bo vodnik skozi celotno steno, kjer se bo gradila ali obnavljala zavarovana plezalna pot. Pri tovrstnih aktivnostih morata biti varnost uporabnikov in varovanje gorske narave na prvem mestu.
 
Ravno skrb za varnost uporabnikov v zavarovani plezalni poti nas je na osnovi lastnih izkušenj privedla do ideje, da smo v Sloveniji z lastnim znanjem razvili varnostni stožec iz gume, opisan v teh priporočilih. Nemško-avstrijska priporočila, kot tudi ta Priporočila za gradnjo zavarovanih plezalnih poti v Sloveniji, so v skladu z zapisom CAA iz leta 2009, ki priporoča nadzorovane novogradnje zavarovanih plezalnih poti v alpskem prostoru. Ta priporočila so namenjena samo za zavarovane
plezalne poti. PZS s tem ne podpira nove gradnje takih poti v visokogorju, v vseh zavarovanih območjih in na območju naravnih vrednot.
 
Priporočila se bodo v prihodnje dopolnjevala in prilagajala novim materialom in spoznanjem na tem področju.

Milan Domitrovič
Bojan Rotovnik,
predsednik PZS

PDF Priporočila PZS za gradnjo, vzdrževanje in obnovo zavarovanih plezalnih poti (1,4 MB)

Opomba: Priporočila NE VELJAJO oz. se ne uporabljajo za planinske poti, kot jih določa Zakon o planinskih poteh! 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije