ponedeljek, 22. april 2024
POIŠČI

Čiščenje poti v Kamniški Bistrici zaradi požledi - Pot po dolini Bele ponovno odprta
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 5. januar 2017 ob 14:00, ogledov: 10890

Izšel nov planinski vodnik Julijske Alpe: južni del

Objavil(a): Matej Ogorevc
Andraž Poljanec je avtor tretjega zvezka enciklopedičnega vodnika Julijske Alpe, ki bralcu predstavi poti in stezice južnega dela Julijskih Alp. In to na popolnoma prenovljen način!
Vodnik Julijske Alpe: južni del bralcu predstavi južni rob Julijskih Alp. V enem delu je avtor zbral in predstavil vse markirane planinske poti ter večino ostalih poti in stezic na območju med Jelovico in Polovnikom. Vmes se spoznamo še s sredogorskimi vrhovi Ratitovca, Soriške planine, predstavljen je dolg greben Spodnjih Bohinjskih gora oz. Peči ter razčlenjena Krnska skupina. Z izjemo prvega, gozdnega dela, tod kraljujejo strme trave, ruševnata prostranstva in kraški podi. Na človeško neumnost in krvavo zgodovino nas opominjajo številni pomniki prve svetovne vojno, Rupnikove linije in Alpskega zidu, ki sedaj predstavljajo le še zanimivo popestritev planinskih izletov, tur in pohodov.

pz_pzs_julijske_alpe_juzni_del_predlist  

Vodnik prekaljenega pisca Andraža Poljanca enako vestno in sistematično opisuje markirane planinske poti kot tudi še številčnejše neoznačene poti. Za vnete raziskovalce pa je pripravil tudi nekaj zahtevnejših sladkorčkov.
 

Zakon o enotni ceni knjige v času šestih mesecev od izdaje nalaga enotno ceno, t.j. 29,90 €. V tem času popusti oz. kakršnokoli zniževanje cene ne bo mogoče!

Za boljšo in lažjo pripravo in izvedbe izleta, ture ali turnega smuka priporočamo uporabo planinskih zemljevidov Bohinj - 1 : 25 000 ter papirnate ali plastificirane različice zemljevida Triglavski narodni park - 1 : 50 000.

Tehnični podatki vodnika:
  • Obseg: 226 strani
  • Format: 130 mm x 210 mm
  • Integralna šivana vezava, polokrogel hrbet


Planinska zveza Slovenije pripravlja serijo enciklopedičnih vodnikov po Julijskih Alpah, v kateri sta že izšla vodnika Zahodne Julijske Alpe in Julijske Alpe: skupini Mangarta in Jalovca. Izdana dela sistematično popišejo vse od najenostavnejših markiranih planinskih poti do zahtevnih brezpotij in celo lažjih plezalnih smeri. O celotnih Julijskih Alpah pa se lahko podučite ali se zanje navdušite v dodatnem uvodnem delu, ki je brezplačno dostopen na spletni strani julijci.pzs.si.

Vsa dela predstavljajo težko pričakovano in modernemu uporabniku prilagojeno prenovo legendarnega vodnika Julijske Alpe Tineta Miheliča. Pisci vodnikov,  izkušeni entuziasti, so vse opise preverili z lastnimi nogami in jih napisali tako za planince, ki delajo prve korake v gorski svet, kot za najbolj izkušene stezosledce in ljubitelje brezpotij ter normalnih pristopov na osamljene vrhove.
 
Vodnike odlikuje enciklopedična sistematičnost, opisom dolin in izhodišč sledi poglavje o kočah in zavetiščih, najpomembnejši del pa so seveda opisi vseh vrhov in poti nanje. Pregledna in nazorna zasnova izpostavlja najpomembnejše podatke, dodane so GPS-koordinate vseh pomembnih točk in ilustrativne fotografije, ki pomagajo pri orientiranju. Iskanje podatkov pa še olajša prenovljena grafična podoba.

Fotogalerija

1 / 5

2 / 5

3 / 5

4 / 5

5 / 5

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije