ponedeljek, 15. april 2024
POIŠČI

Srečanje evropohodnikov EURORANDO 2021 pod gradom Podsreda
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 14. marec 2017 ob 09:45, ogledov: 4388

V Loški dolini odprta nova planinska pot

Planinsko društvo Snežnik v Loški dolini | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
V Občini Loška dolina so jeseni 2016 domači markacisti pripravili in pri Planinski zvezi Slovenije tudi registrirali prvo planinsko pot na tem območju. V naravi gre za krožno pot na Gornje Poljane, najvišje ležečo vas v občini. Za pot skrbijo markacisti PD Snežnik Loška dolina.
Do njih se povzpnemo iz izhodišča na parkirišču pri cerkvi Marijinega Vnebovzetja v Viševku, kjer je tudi izhodišče za Racno goro (1140 m). Krožna pot na Gornje Poljane se potem dejansko prične na prvem križišču poljskih poti, kot nam kažejo smerne table. V desno nas pot vodi mimo Andrejeve stopinje, ki je po legendi nastala tedaj, ko je Sv. Andrej pomagal pri vleki voza, naloženega z zvonovi za cerkev na Gornjih Poljanah.

Gornje Poljane so majhna vasica brez stalnih prebivalcev in ležijo na nadmorski višini 1065 m. Planinska pot nas pripelje do izletniške kmetije Turizem Jure, kjer bosta v kratkem nameščena vpisna skrinjica in žig. Z Gornjih Poljan se lahko odpravimo naprej proti Dolenjim Poljanam, tu pa se pot prične zložno spuščati skozi gozd proti Vrhniki, kjer se ji priključi pot z Racne gore. V Vrhniki je planinska pot speljana mimo ribogojnice ob Velikem Obrhu, kmalu pa zagledamo že na začetku omenjeno križišče poljskih poti in parkirišče. Za 14,5 kilometrov dolgo, s Knafelčevimi markacijami in smernimi tablami označeno krožno planinsko pot na Gornje Poljane, bo pohodnik potreboval približno 5 ur hoje.

Javni zavod Snežnik je ob tej priložnosti izdal tudi zgibanko z naslovom »Krožna planinska pot na Gornje Poljane«, na kateri najdemo zemljevid ter nekaj kratkih opisov nekaterih največjih zanimivosti ob poti. Zgibanka je na voljo v TIC Lož.

Na Gornjih Poljanah se lahko Pri Juretu okrepčate z domačo hrano ter prenočite. Potrebne so predhodne najave (041 810 596).

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije