četrtek, 25. julij 2024
POIŠČI

Dan slovenskih markacistov 2021 v Prekmurju
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 31. maj 2017 ob 09:00, ogledov: 12985

Izšli so Vozni redi v Alpah 2017

Objavil(a): Manca Ogrin
V okviru Tedna Alpske konvencije je danes izšla že deveta knjižica Vozni redi v Alpah, ki vsebuje 71 prog avtobusov, vlakov, žičnic in ladij po slovenskih Alpah in tudi preko mej. Bralcem smo ponudili tudi nabor kolesarskih izposojevalnic in taksi prevozov. Knjižica je tudi letos doživela nadgradnjo – dodali smo namreč 3 žičnice in 4 proge doma in v tujini. Naklada znaša 5.000 izvodov, z večjim deležem izvodov v angleškem jeziku.
Projekt se lahko poleg vsebinskega vidika, ki spodbuja uporabo javnega potniškega prometa, pohvali tudi s tem, da združuje interes 24 različnih partnerjev. Skupaj sledimo ciljem trajnostne mobilnosti, s katero ustvarjamo pogoje za razvoj zelenega gospodarstva v gorskih območjih. Zavedamo se, da so učinki uporabe trajnostne mobilnosti dolgoročni in vidni šele po daljšem časovnem obdobju. V slovenskem alpskem prostoru na žalost še vedno naletimo na slabo povezanost nekaterih območij z javnim potniškim prometom, kot na primer v Kamniško-Savinjskih Alpah. Dejstvo, ki se ga morajo zavedati predvsem akterji in odločevalci na prometnem področju, je, da je spreminjanje potovalnih navad dolgotrajen proces, ki mora slediti potrebam lokalnega prebivalstva. Javni potniški promet redko, vendar je ključnega pomena za zeleni razvoj gorskih in drugih območij. Občine se povezujejo in uvajajo lokalne "hop on–hop off" avtobuse, ki tako lokalnemu prebivalstvu kot turistom olajšajo mobilnost med in znotraj občin. Kljub vloženi energiji in viziji pa interes občin, domačinov, turističnih delavcev in turistov žal ni dovolj, da bi prebil okostenelost odgovornih deležnikov na državni ravni. Z našim projektom želimo zato dregniti in spodbuditi sodelovanje različnih vpletenih na vseh ravneh od lokalne do državne ravni.

vozni_redi_v_alpah_2017_qrLetos smo pomen trajnostne mobilnosti v občutljivem alpskem prostoru prepoznali CIPRA Slovenija, Stalni sekretariat Alpske konvencije, Slovenska turistična organizacija, Planinska zveza Slovenije, Triglavski narodni park, Kärnten Bus, lokalne turistične organizacije Bled, Bohinj, Bovec, Idrija, Jesenice, Jezersko, Kamnik, Kranj, Kranjska Gora, Ljubljana, Luče, Maribor, Preddvor, Radovljica, Slovenj Gradec, Solčavsko, Sotočje in Tržič.

Knjižica v slovenski in angleški različici je na voljo pri vseh partnerskih organizacijah, poleg tega pa tudi v elektronski obliki na spletnih straneh CIPRE Slovenija, Planinske zveze Slovenije ter vseh partnerjev. Dostopna je tudi preko QR kode.

PDF Vozni redi v Alpah 2017 (5,73 MB)
PDF Timetables in the Alps 2017 (5,73 MB)

Alpski prostor je zaradi naravnih in kulturnih danosti ter privlačnosti pod vedno večjimi pritiski. Spodbujanje trajnostnega prometa je ena izmed šestih prioritet večletnega programa Alpske konvencije 2017–2022 s ciljem zmanjševati prometno obremenitev Alp.

Netrajnostne mobilnostne navade posameznikov lahko močno vplivajo na prostor in mu s tem nižajo stopnjo privlačnosti. Vsak se raje sprehodi pod krošnjami dreves kot pa med gosto parkiranimi avtomobili. S spremembo mobilnostnih navad ne pripomoremo zgolj k zmanjševanju ogljičnega odtisa in onesnaženosti zraka. Prispevamo tudi k izboljšanju kvalitete bivanja in k zmanjševanju hrupa ter pritiska mirujočega prometa in posledično privlačnosti alpskih pokrajin. S to knjižico želimo skupaj z vami spodbuditi več trajnostnih in naravi prijaznih obiskov tako Alp kot ostalih gorskih območij.

Z odločitvijo za trajnostno mobilnost pomagamo okolju na preprost, vendar učinkovit način.

Želimo vam prijetne vožnje!

vozni_redi_partnerji
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije