petek, 21. junij 2024
POIŠČI

Naj planinska pot 2021 bo obnovljena prihodnje leto
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 4. julij 2018 ob 11:00, ogledov: 9402

In naj planinska pot je …

Planinsko društvo LPP | Planinsko društvo Ljubljana-Matica | Planinsko društvo Radeče | Planinsko društvo Celje - Matica | 
Objavil(a): Manca Ogrin
V Sloveniji imamo več kot 10 tisoč kilometrov planinskih poti. V akciji Očistimo naše gore so tokrat skupaj s Planinsko zvezo Slovenije iskali najlepšo med 55 predlogi poti, ki so jih planinci in planinke predlagali do konca maja. Zmagovalka je prepričljivo postala krožna pot Planina Blato–Planina pri Jezeru–Planina Dedno polje–Vrata (pod Zelnarico)–Prehodavci–Dvojno jezero–Štapce–Ovčarija–Planina pri Jezeru–Planina Blato.
Konec junija se je izteklo glasovanje za naj planinsko pot. Planinke in planinci so zmagovalni (krožni) poti Planina Blato–Planina pri Jezeru–Planina Dedno polje–Vrata (pod Zelnarico)–Prehodavci–Dvojno jezero–Štapce–Ovčarija–Planina pri Jezeru–Planina Blato namenili skoraj dvakrat toliko glasov kot drugouvrščeni poti: Aljažev dom v Vratih–Bovški Gamsovec–Stenar–Aljažev dom v Vratih. Na tretje mesto se je uvrstila planinska pot Soriška planina–Ratitovec.

Naj planinska pot združuje dve lepi pohodni izkušnji iz osrčja Julijskih Alp: pot po bohinjskih planinah s pohodno potjo po čudovitem visokogorju, kot ga ponuja Dolina Triglavskih jezer. Posamezne etape poti so označene kot lahka oziroma kot zahtevna pot. Planinci se lahko na pot odpravijo s primerno planinsko opremo, saj je na nekaterih odsekih še vedno sneg. Pot brez vmesnih postankov od povprečnega planinca zahteva dobrih 11 ur hoje.

naj_planinska_pot_2018_foto_ivi_cepin
Zmagovalka akcije Naj planinska pot, na fotografiji je Dedno polje. (foto Ivi Čepin)

V (o)skrbi treh društev
Za izglasovano naj planinsko pot skrbijo tri planinska društva: PD LPP, PD Ljubljana Matica in PD Radeče. Da je pot dobila največ glasov, ni le potrditev, da je pot pri planincih priljubljena, ampak je tudi priznanje in zahvala markacistom, ki skrbijo, da je pot lepo vzdrževana, varna in označena. V akciji Očistimo naše gore, ki poteka pod okriljem Zavarovalnice Triglav, bodo markacistom vseh treh planinskih društev, ki skrbijo za zmagovalno pot, skupaj s partnerjem projekta Naj planinska pot Intersport Slovenija predali bone za športno obutev.

"V največji slovenski zavarovalnici se zavedamo, da je le urejena in jasno označena planinska pot varna za njene uporabnike, zato smo želeli v deveti sezoni akcije Očistimo naše gore posebno priznanje dati velikokrat prezrtemu delu markacistov," je povedal Luka Pušnik, direktor službe za korporativno komuniciranje v Zavarovalnici Triglav.

droben_prispevek_markanten_vtis

Korak v pravo smer
Za mrežo več kot 2000 planinskih poti v skupni dolžini dobrih 10.000 kilometrov, ki prepredajo večino države, skrbi Planinska zveza Slovenije. "V Planinski zvezi Slovenije smo veseli vsake pobude in akcije, s katero prispevamo k dvigu urejenosti planinskih poti in zavedanju, da mora za vse planinske poti nekdo skrbeti, in to so markacisti v planinskih društvih ter PZS. S to akcijo smo naredili korak v pravo smer," poudarja Matej Planko, generalni sekretar Planinske zveze Slovenije.

Da bi spodbudili obnovo slabše ohranjenih planinskih poti sta PZS in Očistimo naše gore letos pripravila tudi razpis Planinskim društvom za sofinanciranje obnove ene od poti. Med 10 prispelimi vlogami društev je bila za prenovo izbrana pot od parkirišča pod slapom Rinka do Frischaufovega doma na Okrešlju, ki je v oskrbi PD Celje Matica. Glavni poudarki obnove poti bodo markiranje, erozijska zaščita in zamenjava brvi nad slapom, menjava jeklenic, zamenjava smernih tabel in drogov. Pri delih bo sodelovalo od 10 do 15 markacistov, dokončana pa bo predvidoma do konca jeseni letošnjega leta.

------------------------
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije