petek, 21. junij 2024
POIŠČI

40 let Evropske poti E6
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 11. julij 2018 ob 15:00, ogledov: 5495

Dan slovenskih markacistov na Koroškem

Planinsko društvo Dravograd | 
Objavil(a): Matej Ogorevc
Markacisti iz vseh koncev Slovenije smo stopili skupaj in na tradicionalno prvo soboto v juliju z druženjem ob prostovoljnem delu urejali planinske poti Koroške ter s tem obeležili 6. Dan slovenskih markacistov.
Komisija za planinske poti, PD Dravograd in OPP Koroške so združili moči in 7. julija 2018 organizirali 6. dan Slovenskih markacistov, da bi uredili poti Koroške.

Sobotno jutro nas je na Podklancu blizu Dravograda pričakalo z ravno pravšnjo merico lepega vremena, koroške gostoljubnosti in obilico planinskih poti, ki so potrebovale naše spretne roke. Zbralo se nas je 133 markacistov in 10 pomočnikov iz vseh koncev Slovenije.

_6__DSC_1799_laszlo_Ligeti

S seboj smo prinesli polno dobre volje, pregnane iznajdljivosti in strokovnega znanja.

Koroški kolegi so nas razporejene v skupine ter oborožene z barvami in orodjem za sprotno čiščenje poti, vodili po planinskih poteh, ki jih je pozimi močno prizadel vetrolom. Podrto drevje je s seboj odneslo planinske oznake in zapiralo poti, zato bodo posledice vidne še dolgo, dokler naravi ne uspe zakriti sledove. Opravljeno je bilo veliko dela, urejenih okoli 90 km planinskih poti in planinci boste zopet lahko našli svoje vrhove.

Letos se je na akciji zbralo tudi za dve skupini izkušenih članov tehnične ekipe markacistov PZS, ki opremljajo najzahtevnejše poti v visokogorju. Očistili so dva izmed zasutih delov poti in ga na novo opremili s stopnicami.
V svoje vrste vedno radi povabimo nove moči. Dvema izmed skupin so se pridružili kandidati za markaciste, ki so jih skozi delovno akcijo vodili in učili inštruktorji markacisti. Obiskala nas je tudi skupina 12 otrok, ki je se je za ta dan odrekla računalniškim igricam in dan preživela v naravi.

(12) 7. 7. 2018 (129)_1

Pohod so pričeli v Dravogradu in obiskali tri delovišča markacistov. Spoznavali so delo markacistov in med tem, ko je najstarejše otroke in njihove spremljevalce še zlasti zanimalo delo tehnične ekipe, so najmlajši našli veselje v žaganju, ki je ostalo po pripravi materiala za izdelavo stopnic. Tako markacisti kot otroci znamo najti zadovoljstvo v najenostavnejših stvareh. Polni energije in zagnanosti smo svoje delo opravili do dogovorjene ure in se zbrali na Kmetiji Klančnik, ki nas je odlično pogostila. Dober golaž, prijazna beseda, koroško gostoljubje, nekaj za hece pripravljenih markacistov in predvsem zadovoljstvo ob dobro opravljenem delu nam bodo ostali v spominu še dolgo časa.

Organizatorji se za opravljeno delo zahvaljujejo vsem markacistom, ki so si vzeli čas za urejanje planinskih poti na Koroškem.

* VIDEO z Dne slovenskih markacistov na KTV Dravograd >>> (oddaja Obzornik, 10. 7. 2018 od 32:20).

vsi_Mehemed_TokicDogodek je del projekta Športne unije Slovenije Veter v laseh - s športom proti zasvojenosti. Nacionalna športno-družbena akcija je namenjena otrokom, mladostnikom in družinam, njena glavna cilja pa sta širiti ljubezen do športa ter predstaviti športno aktivnost kot zdrav in zabaven način preživljanja prostega časa in kot najboljšo protiutež vsem oblikam sodobnih zasvojenosti.
Projekt sofinancirata Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije in Fundacija za šport. Program je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.

V okviru dogodka Planinska zveza Slovenije sodeluje tudi z akcijo Očistimo naše gore Zavarovalnice Triglav (izjava za javnost), ki v letošnjem letu spodbuja delo markacistov . Skupaj želimo delo markacistov približati mladim in širši javnosti ter povabiti nove moči v vrste markacistov. V sklopu skupnega sodelovanja je bil izveden razpis za Naj planinsko pot, kjer je zmagala krožna pot Planina Blato - Planina pri Jezeru - Planina Dedno polje - Vrata (pod Zelnarico) - Prehodavci - Dvojno jezero - Štapce - Ovčarija - Planina pri Jezeru - Planina Blato. Do konca leta bo obnovljena planinska pot Logarska dolina - Frischaufov dom na Okrešlju in sofinanciran tečaj za markaciste A.

veter_v_laseh


Fotogalerija

 Laszlo Ligeti1 / 23

 Laszlo Ligeti2 / 23

 Jože Vogrin3 / 23

 Jože Vogrin4 / 23

 Jože Vogrin5 / 23

 Arhiv KPP6 / 23

 Arhiv KPP7 / 23

 Katarina Kotnik8 / 23

 Laszlo Ligeti9 / 23

 Katarina Kotnik10 / 23

 Arhiv KPP11 / 23

 Bogdan Seliger12 / 23

 Arhiv KPP13 / 23

 Katarina Kotnik14 / 23

 Jože Vogrin15 / 23

 Jože Vogrin16 / 23

 Mehmed Tokić17 / 23

 Katarina Kotnik18 / 23

 Katarina Kotnik19 / 23

 Katarina Kotnik20 / 23

 Mehmed Tokić21 / 23

 Jože Vogrin22 / 23

 Mehmed Tokić23 / 23

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije