ponedeljek, 15. april 2024
POIŠČI

Tominškova pot na Triglav ZAPRTA
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 21. september 2018 ob 09:10, ogledov: 4066

Druga seja UO PZS v mandatnem obdobju 2018-2022

Objavil(a): Manca Ogrin
Upravni odbor Planinske zveze Slovenije (UO PZS) se je na drugi seji v mandatnem obdobju 2018–2022 sestal 20. septembra 2018 na sedežu PZS v Ljubljani. Posvetil se je tekočim aktivnostim, članstvu, finančnemu poslovanju, planinskemu gospodarstvu, planinskim potem in drugim temam.
Prisotnih je bilo 21 od 24 članov upravnega odbora, kar je 87,5-odstotna udeležba. Uvodoma je bil potrjen zapisnik 1. seje UO PZS in predstavljene aktivnosti PZS od pretekle seje. Podano je bilo vmesno poročilo o članstvu v letu 2018, ki tudi letos kaže na povečanje števila članov planinske organizacije, ter informacija o finančnem poslovanju PZS od januarja do julija 2018.

Predstavljena je bila Študija ekonomskih in družbenih učinkov planinskih poti in planinskih koč ter planinstva, ki jo je avgusta 2018 naredil Inštitut za ekonomska raziskovanja. Po tej študiji slovenske gore letno obišče 1,7 milijona obiskovalcev, podani so bili prihodki iz gostinske dejavnosti in nočitev, iz planinskih aktivnosti, usposabljanja in založniške dejavnosti. Neposredni ekonomski učinki so 14,8 milijona, če jih ocenimo na trgu, in 21,3 milijona, če je ovrednoteno tudi prostovoljno delo. Ocena posrednih ekonomskih učinkov na turizem znaša 136 milijona EUR BDP, slabih 30 mio EUR pa so še učinki dejavnosti trgovine s športno opremo. Študija zajema še družbene učinke, kako obiskovanje gora vpliva na telesno aktivnost, kako ta na vključevanje v družbo in zadovoljstvo z življenjem.

2_seja_uo_pzs_foto_manca_cujez
Druga seja UO PZS v mandatnem obdobju 2018-2022 (foto Manca Čujež)

Upravni odbor je sprejel Načrt upravljanja nepremičnin PZS ter spremenjen in dopolnjen Poslovnik UO PZS, prav tako pa podprl ustanovitev Sklada planinskih koč in sprejel pravilnik sklada v I. obravnavi. Na prošnjo PD Cerkno in predlog Gospodarske komisije PZS je potrdil izbris Koče na Črnem vrhu iz registra planinskih objektov. Podano je bilo poročilo delovne skupine za kočo na Korošici. UO PZS je soglašal z izvedbo nadaljnjih aktivnosti v smeri prodaje lastniškega deleža PZS na Ribniški koči ter pooblastil vodstvo PZS glede nadaljnjih korakov, objekt pa mora ohraniti status planinske koče.

V nadaljevanju so člani UO podali soglasje, da se v Kataster planinskih poti PZS vrišejo trije odseki planinskih poti, in sicer Brsna lesa–Spodnji kraj (skrbnik PD Jezersko), Ptica–Ručgar (skrbnik PD Vransko) in Remšnik m.p.–Sv. Pankracij (skrbnik PD Maribor Matica).

Za konec so bile podane informacije o delovanju Komisije za varstvo gorske narave ter podani odgovori na pobude in vprašanja.

Naslednji redna seja UO PZS bo 15. novembra 2018.

Manca Čujež

Fotogalerija

 Manca Čujež

 Manca Čujež1 / 9

 Manca Čujež2 / 9

 Manca Čujež3 / 9

 Manca Čujež4 / 9

 Manca Čujež5 / 9

 Manca Čujež6 / 9

 Manca Čujež7 / 9

 Manca Čujež8 / 9

 Manca Čujež9 / 9

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije