ponedeljek, 15. april 2024
POIŠČI

Podor
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 16. oktober 2018 ob 15:00, ogledov: 3466

Končano zadnje letošnje obnovitveno usposabljanje za markaciste

Objavil(a): Matej Ogorevc
Minulo soboto je na Gorah nad Hrastnikom potekalo zadnje letošnje obnovitveno usposabljanje za namen podaljšanja licence markacistov kategorije B, na katerem nas je bilo prisotnih 33 markacistov.
Po tem, ko smo se zjutraj zbrali v tamkajšnjem planinskem domu in pozajtrkovali, je sledil pozdrav vodje usposabljanja, Alojza Pirnata in gostitelja, Vida Jeriča (predsednik PD Dol pri Hrastniku), nato pa se je pričel program po začrtanem urniku.

Najprej smo prisluhnili predavanju zdravnice Kristine Vogrin, katera nam je približala oziroma osvežila znanje s področja nudenja prve pomoči, katerih osnove moramo markacisti, ki svoje delo opravljamo pretežno na terenu, na prostem, vsekakor poznati. Po teoretičnem delu je sledil prikaz temeljnih postopkov oživljanja, ko smo tudi udeleženci usposabljanja preverili, kako dobro poznamo pravilen pristop tako masaže srca in umetnega dihanja, kot tudi rokovanja z defibrilatorjem. Obnovili smo tudi znanje s področja izvajanja imobilizacije udov in zaustavljanja krvavitev s kompresijskimi obvezami. Na obnovitvenem usposabljanju, katerega smo se udeležili markacisti iz najrazličnejših koncev Slovenije, je štel najstarejši planinec markacist 75 let, najmlajši pa 25 let - kar predstavlja neverjetnega pol stoletja razlike.

V drugem delu je Zdravko Bodlaj (PD Kamnik) spregovoril o podrobnostih vseh treh kategorij (A, B in C), v katere smo lahko uvrščeni markacisti glede na zahtevnost dela in pristojnosti odločanja. Sledila je razprava glede aktualne problematike, s katero se srečujemo markacisti pri svojem delu, s poudarkom na finančnem vidiku (kritje stroškov usposabljanj, nabave osnovne opreme in materiala za vzdrževanje planinski poti). Alojz Pirnat je nato opozoril na pravilne in nepravilne oznake za označevanje planinskih poti, podkrepljene s slikovnim gradivom in na postavitev drogov za usmerjevalne table, manjkalo pa ni niti razprav o dvonamenskih poteh, po katerih svojo rekreativno dejavnost izvajajo tako planinci kot tudi kolesarji.

Zatem smo se opremljeni z delovno opravo, škarjami, barvami, škarjami za obrezovanje vejevja in strgali, odpravili na poti, ki vodijo iz dolinskega dela proti Goram. Razdeljeni v štiri skupine smo pod mentorstvom inštruktorjev markacistov Komisije za planinske poti Planinske zveze Slovenije pregledali in uredili poti, obnovili določene markacije in jih nekaj tudi povsem na novo umestili na drevesa ob poteh. Po zaključenem praktičnem delu je predstavnik vsake izmed skupin predstavil opravljeno delo in opozoril na skupne ugotovitve glede vpeljave sprememb v duhu izboljšav, nakar smo udeleženci prejeli potrdila o uspešno opravljenem obnovitvenem usposabljanju in pripadajoče značke markacistov. Sledilo je skupinsko fotografiranje in kosilo, nato pa smo se vrnili vsak v svoj domači konec.

Doroteja Jazbec,
načelnica Markacijskega odseka PD Lisca Sevnica

Fotogalerija

 Doroteja Jazbec

 Doroteja Jazbec1 / 9

 Doroteja Jazbec2 / 9

 Doroteja Jazbec3 / 9

 Doroteja Jazbec4 / 9

 Doroteja Jazbec5 / 9

 Doroteja Jazbec6 / 9

 Alojz Pirnat7 / 9

 Alojz Pirnat8 / 9

 Alojz Pirnat9 / 9

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije