četrtek, 25. julij 2024
POIŠČI

Pazljivo na poti na Vrtaško planino nad Mojstrano
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 11. april 2019 ob 13:45, ogledov: 5884

Prvo letošnje obnovitveno usposabljanje markacistov pod Gradiško turo

Objavil(a): Matej Ogorevc
V soboto, 30. marca 2019, je v Vipavi potekalo prvo letošnje obnovitveno usposabljanje za namen podaljšanja licence markacistov kategorije B, na katerem je bilo prisotnih 26 markacistov ter štirje inštruktorji.
Po tem, ko smo se zjutraj zbrali kampu Tura nad Vipavo, je sledil pozdrav vodje usposabljanja, Boštjana Gortnarja, nato pa se je pričel program po začrtanem urniku.

Najprej smo prisluhnili predavanju zdravnice, katera nam je približala oz. osvežila znanje s področja nudenja prve pomoči, katerih osnove moramo markacisti, ki svoje delo opravljamo pretežno na terenu, na prostem, vsekakor poznati. Po teoretičnem delu je sledil prikaz temeljnih postopkov oživljanja. Udeleženci usposabljanja in inštruktorji smo preverili poznavanje pravilnega pristopa k temeljnim postopkom oživljanja (masaža srca in umetno dihanj) in rokovanja z defibrilatorjem. Obnovili smo tudi znanje s področja izvajanja imobilizacije udov in zaustavljanja krvavitev s kompresijskimi obvezami.

V drugem delu je inštruktor Alojz Pirnat opozoril na pravilne in nepravilne oznake za označevanje planinskih poti, podkrepljene s slikovnim gradivom, in na postavitev drogov za usmerjevalne table. Manjkala ni niti razprava o dvonamenskih poteh, po katerih svojo rekreativno dejavnost izvajajo tako planinci kot tudi kolesarji.
Inštruktor Boštjan Gortnar spregovoril o podrobnostih vseh treh kategorij (A, B in C), v katere smo lahko uvrščeni markacisti glede na zahtevnost dela in pristojnosti odločanja. Sledila je razprava glede aktualne problematike, s katero se srečujemo markacisti pri svojem delu.

kpp_pzs_usposabljanja_obnovitveno_vipava_2019_foto_dejan_cernilogar__2_

Zatem smo se opremljeni z delovno opravo, barvami, škarjami za obrezovanje vejevja in strgali odpravili na poti, ki vodijo proti Gradiški turi, plazu nad Vipavo ter proti Sv. Miklavžu. Razdeljeni v štiri skupine smo pod mentorstvom inštruktorjev markacistov Komisije za planinske poti Planinske zveze Slovenije pregledali in uredili poti, obnovili določene markacije in jih nekaj tudi povsem na novo umestili na drevesa ob poteh. Po zaključenem praktičnem delu so skupine predstavile opravljeno delo in opozorile na skupne ugotovitve glede vpeljave izboljšav. Za konec so udeleženci prejeli še potrdila o uspešno opravljenem obnovitvenem usposabljanju. Sledil je le še pozdrav med udeleženci in odhod domov.

Kot zanimivost ... med usposabljanjem je na parkirišču zagorel nek avtomobil. Vodja usposabljanja in trije ostali udeleženci so tudi gasilci in ob tem dogodku se je videla njihova izurjenost. V trenutku so h gorečemu vozilu stekli z gasilnimi aparati v rokah in požar uspešno pogasili.

Dejan Černilogar

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije