četrtek, 25. julij 2024
POIŠČI

Lovska pot na Ledine obnovljena
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 11. julij 2019 ob 09:00, ogledov: 3168

Na sedmem dnevu Slovenskih markacistov v Radečah

Objavil(a): Matej Ogorevc
Preteklo soboto so Ribiškem domu na Hotemežu pri Radečah pripravili dan slovenskih markacistov, katerega sta soorganiziralaOPP MDO PD Zasavja in Komisija za planinske poti (KPP) Planinske zveze Slovenije.
Po jutranjem zboru markacistov z vseh koncev Slovenije so zbrane najprej nagovorili predsednik MDO PD Zasavja, Jože Prah, generalni sekretar Planinske zveze Slovenije, Matej Planko, načelnik slovenskih markacistov, Bogdan Seliger in vodja OPP Zasavja in Posavja, Aleš Mohar, nato pa je spregovorila še predstavnica lokalne skupnosti, direktorica občinske uprave Občine Radeče, Brigita Stopar.

Po tem, ko smo se že okrepčali z malico in v nahrbtnike pospravili pijačo, ki jo je prispeval dolgoletni partner PZS, Pivovarna Laško Union, smo se, razdeljeni v delovne skupine, odpravili do izhodišč določenih odsekov in se lotili čiščenja in vzdrževanja planinskih poti Posavja in Zasavske planinske poti. Omenjena planinska obhodnica, ki v dolžini 200 km poteka od Bizeljskega pa do Kuma, na svoji trasi zajema kar nekaj med planinci in rekreativnimi pohodniki priljubljenih vrhov, kot so Bohor, Lisca, Veliko Kozje, Kopitnik, Gore, Šmohor, Kal, Mrzlica, Čemšeniška planina, Zasavska Sveta Gora, Janče in Kum.

Delovno druženje na vroč poletni dan je vključevalo osnovne dejavnosti vzdrževanja planinskih poti, kot so obrezovanje vejevja, čiščenje podrasti, obnavljanje in novo umeščanje markacij. Dve skupini pa sta opravili tudi večja dela z nadelavo poti z erozijskimi zaščitami. Do 14: 30 se nam je vsem uspelo varno vrniti z delovne akcije nazaj k Ribiškem domu na Hotemež, kjer nas je utrujene a zadovoljne po opravljenem delu pričakala dobro zaslužena malica. Vsak udeleženec je prejel še spominsko majico, ki bo dobro voljo z nami ponesla tudi na prihodnje akcije. Majice je v okviru akcije Očistimo naše gore prispevala Zavarovalnica Triglav, ki že drugo leto spodbuja markaciste pri njihovem delu. Skupaj želimo delo markacistov približati mladim in širši javnosti ter povabiti nove moči v vrste markacistov.

kpp_pzs_dan_slovenskih_markacistov_2019_arhiv_kpp_pzs

Dan slovenskih markacistov se je sklenil z nagradno vožnjo s splavom, na katerem je sam kraj z zgodovinskimi in ostalimi znamenitostmi predstavila v.d. direktorice KTRC Radeče, Duška Kalin. Vožnjo po Savi sta planincem markacistom v zahvalo za opravljeno delo podarila Občina Radeče in KTRC Radeče, nato pa je zbrane nagovoril še predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan in seveda ni izostalo niti spominsko fotografiranje.

Kot je po zaključenem dogodku, ki je bil izpeljan uspešno, tako z organizacijskega kot tudi osrednjega, delovnega in nato družabnega vidika, sporočila Katarina Kotnik, strokovna sodelavka pri KPP na PZS, so se vseslovenskega srečanja markacistov udeležili markacisti iz vseh 12 MDO-jev, v najbolj množični obliki pa so v Radeče ter na traso Zasavske planinske poti prišli markacisti iz Posočja ter Dolenjske in Bele Krajine.

Skupno se nas je zbralo 170 markacistov ter 12 pomočnikov. glede na to, da številčnost z vidika udeležbe na dogodku, katerega idejni vodja je pokojni dolgoletni načelnik KPP Tone Tomše, iz leta v leto raste, smo prepričani, da bomo v prihodnje lesk povrnili še mnogim planinskim potem.

Na srečanju, na katerem se je prepletalo druženje in skupno urejanje ter vzdrževanje planinskih poti Posavja, smo markacisti preživeli prijeten sobotni dan tako na priljubljeni planinski obhodnici kot tudi ob eni najlepših ribolovnih tras ob Savi na Hotemežu.
V imenu organizacijskega odbora DSM 2019 velja vsem udeležencem prisrčna zahvala za udeležbo in predvsem opravljeno delo, vsem, ki ste kakorkoli (finančno ali materialno) priskočili na pomoč pa prav tako iskrena hvala - s skupnimi močmi smo soustvarili dogodek, ki bo ostal v lepem spominu.

Doroteja Jazbec, v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije


ocistimo_nase_gore kpp_logo_2019 zasavska_planinska_pot_logo

Fotogalerija

1 / 8

2 / 8

3 / 8

4 / 8

5 / 8

6 / 8

7 / 8

8 / 8

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije