nedelja, 10. december 2023
POIŠČI

Durce
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sobota, 3. avgust 2019 ob 08:30, ogledov: 3294

Planinske poti in koče v Studiu ob 17-ih in Odmevih

Objavil(a): Manca Ogrin
Prostovoljstvo in donacije ne zadostujejo, sistemske rešitve za vzdrževanje planinske infrastrukture pa še ni. O tem in drugih aktualnih planinskih vsebinah so v petek, 2. avgusta, govorili v oddaji Studio ob 17-ih na 1. programu Radia Slovenija, v Odmevih na Televiziji Slovenija pa so se posvetili zahtevnosti planinskih poti, vzdrževanju in varnosti. Vabljeni k poslušanju in ogledu v spletnem arhivu!
V gorah, ki jih obišče 1,7 milijona ljudi na leto, se začenja prava planinska sezona. Večji obisk - predvsem enodnevni - je povezan tudi z obremenjenostjo planinskih poti, za katere zgledno in prostovoljno skrbijo markacisti. Finančno breme pa ostaja na ramenih Planinske zveze Slovenije, čeprav je tudi planinstvo del turistične prepoznavnosti države. Vzdrževanje poti, zahtevna okoljska sanacija koč, ekološke razmere in ohranitev gorskih jezer so bile teme Studia ob 17-ih, tokrat v živo s Komne.

Gostje voditeljice Aljane Jocif so bili: Miro Eržen, podpredsednik Planinske zveze Slovenije, Boštjan Gortnar, markacist inštruktor PZS, Tomaž Willenpart, predsednik PD Ljubljana- Matica, in Andrej Arih, vodja oddelka za naravo v Triglavskem narodnem parku. Vabljeni k poslušanju oddaje Studio ob 17-ih v spletnem arhivu 1. programa Radia Slovenija!

Isti dan so se planinskim potem posvetili tudi v oddaji Odmevi na 1. programu TV Slovenija. Planinske poti v slovenskih gorah so glede na tehnično zahtevnost kategorizirane kot lahke, zahtevne in zelo zahtevne, nasploh pa se je treba zavedati, da to niso turistične poti in zahtevajo primerno opremo in usposobljenost. Prvi korak k varnejšemu obisku gora je načrtovanje poti in pridobivanje informacij o njeni tehnični zahtevnosti, dolžini in izpostavljenosti, cilj moramo prilagoditi svojim psihofizičnim sposobnostim in se v gore odpraviti s primerno opremo, saj je najpogostejši vzrok nesreč v gorah zdrs, ki je predvsem posledica neprimerne obutve, neizkušenosti oziroma utrujenosti.

Gost voditelja Odmevov Igorja E. Berganta v studiu je bil generalni sekretar PZS Matej Planko, novinar Miro Štebe pa se je na terenu pogovarjal s podpredsednikom PZS Mirom Erženom, dolgoletnim članom tehnične skupine markacistov Komisije za planinske poti PZS Boštjanom Gortnarjem ter strokovnim sodelavcem PZS in gorskim reševalcem Matjažem Šerkezijem. Vabljeni k ogledu Odmevov v spletnem arhivu TV Slovenija.

------------------------
Povezani novici:

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije