nedelja, 10. december 2023
POIŠČI

Zbor markacistov PZS 2013 z veliko udeležbo
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 6. avgust 2019 ob 12:30, ogledov: 3636

Slovenska planinska pot končno tudi v angleščini

Objavil(a): Matej Ogorevc
Kot odgovor na vse večje zanimanje tujcev za Slovensko planinsko pot smo izdali tudi vodnik Slovenian Mountain Trail v angleščini in v eni knjigi. Vsebuje tudi napotke za varnejši obisk slovenskih gora.
Slovenska planinska pot (SPP) je bila odprta leta 1953 v počastitev 60-letnice organiziranega planinstva v Sloveniji na pobudo njenega idejnega očeta Ivana Šumljaka (1899-1984), profesorja zemljepisa, kronista, vsestranskega planinca in aktivnega markacista PD Maribor. Vodi od severovzhoda do jugozahoda Slovenije po večini gorskega sveta - od Maribora prek Pohorja, Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank do Mojstrane, kjer vstopi v Julijske Alpe in se povzpne na nekaj najvišjih slovenskih vrhov; nato se usmeri proti zahodu in jugu in pripelje do Debelega rtiča pri Ankaranu ob Jadranskem morju. Je najbolj priljubljena vezna pot v Sloveniji ter ena najstarejših v Evropi in na svetu. O njeni priljubljenosti priča tudi podatek, da je bilo do danes prodanih že več kot 100 tisoč Dnevnikov s Slovenske planinske poti, v celoti jo je prehodilo več kot 10 tisoč ljudi, na leto med 100 in 200.

PDF Iz vsebine

Vodnik Slovenian Mountain Trail izpod peresa Gorazda Goriška, Mojce Stritar Kučuk in Andraža Poljanca, prekaljenih piscev gorniške literature z izjemno tako literarno kot gorniško kilometrino, je v slovenščini izšel v treh delih oktobra 2018, kot odgovor na vse večje zanimanje tujcev za Slovensko planinsko pot pa je od avgusta 2019 v prevodu Gorazda Pipenbaherja na voljo tudi vodnik v angleščini v eni knjigi, ki vsebuje tudi napotke za varnejši obisk slovenskih gora.

vodnik_ANG_del_min_14

Gorazd Gorišek
nas vodi iz Maribora čez Pohorje, Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke do Mojstrane, kjer nas prepusti Mojci Stritar Kučuk, ki nas popelje čez Julijske Alpe, pri čemer obiščemo nekatere najvišje slovenske vrhove s Triglavom in Jalovcem na čelu. Andraž Poljanec nas čez Cerkljansko hribovje, kraške planote in primorski kras popelje vse do slovenskega morja. Tako slovenski kot angleški vodnik je uredil Jože Drab

»Avtorji vodnika Slovenian Mountain Trail po Slovenski planinski poti so v opise vložili vse svoje znanje in izkušnje. Vsi trije so priznani pisci gorniške literature, z bogatimi izkušnjami v gorah, ki imajo za seboj že izjemno literarno in gorniško kilometrino. /.//www.pzs.si/ Navdušuje predvsem pristop predstavitev etap, ki so prilagojene potrebam in željam uporabnikov. Kratkemu uvodnemu opisu sledita slika profila in zemljevid, ob strani so podatki o dolžini poti in višinah ter časi hoje. Ob robu so izpostavljeni tudi možni vzponi na vrhove, zanimivosti ob poti in sestopi v dolino oziroma do urbanega okolja. Dobrodošle bodo informacije o kočah, kjer je kot novost dodana še QR-koda - za vešče uporabe pametnih telefonov. Vse skupaj nadgrajujejo zanimive večje fotografije, ki motivacijsko delujejo na potencialne udeležence te poti. Vodnik po Slovenski planinski poti je natančen in zanesljiv vir podatkov, potrebnih za gorniške podvige vseh, ki boste želeli v celoti spoznati to pot.« - Jože Drab, urednik vodnika Slovenska planinska pot

Planinski vodnik Slovenian Mountain Trail lahko po ceni 27,90 € naročite v spletni Planinski trgovini, na elektronskem naslovu trgovina@pzs.si, s klicem v Planinsko trgovino 01 43 45 684 (v času uradnih ur) ali na brezplačno telefonsko številko 080 18 93.


Vodnik je založila Planinska založba. 
Zakon o enotni ceni knjige veleva, da v času šestih mesecev od izdaje knjižnega dela kakršnokoli zniževanje cene ni dovoljeno.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije