četrtek, 25. julij 2024
POIŠČI

Obnova poti čez Plemenice na Triglav
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 8. julij 2020 ob 07:00, ogledov: 4681

Klopi, strele in slaba priprava so največje nevarnosti v gorah

Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Krasni sončni in daljši dnevi so v gore privabili že številne planince. Zakorakali smo v glavno planinsko sezono in z njo je prišla tudi želja, da bi bilo čim manj poškodb in da bi imeli gorski reševalci čim več mirnih koncev tedna. Da bi bilo smole v gorah čim manj, v PZS poudarjamo pomen dobre priprave na turo.
Iz vsega tega je ključna in zelo pomembna priprava na planinski izlet. »Še posebej moramo pri pripravi na turo biti previdni pri izbiri ture in načrtovanju časovnice, če so z nami otroci ali starejši planinci. Razmere v gorah so kot vedno čudovite. Seveda pa nas lahko na posameznih planinskih poteh preseneti krajše snežišče, predvsem na osojnih in severnih pobočjih. Temperature v dolini naj nas ne zavedejo in imejmo v nahrbtniku vedno topla oblačila, vključno s kapo in rokavicami. S poletnimi meseci se prebudijo tudi nevihte in z njimi strele. Znanilci nevihte so veliki in gosti vodeni oblaki, ki so lahko močno vertikalno razviti, v obliki visokih stolpov, z ravnim spodnjim robom in razbrazdanim ali vlaknatim vrhom, v obliki perjanice ali nakovala. Pred udarom strele se ne moremo zaščititi. Pomembno je, da se v gore odpravimo dovolj zgodaj in smo takrat, ko so poletne nevihte najpogostejše, v popoldanskem času, že na varnem v dolini ali planinski koči,« je osnove razložil strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi.

IMG_3070

 Pred udarom strele se ne moremo zaščititi. Pomembno je, da se v gore odpravimo dovolj zgodaj in smo takrat, ko so poletne nevihte najpogostejše, v popoldanskem času, že na varnem v dolini ali planinski koč. (Foto: PZS)

Letošnje leto je posebno tudi zato, saj je bila zaradi epidemije okrenjena dejavnost markacistov in zgodi se lahko, da marsikje naletimo na planinsko pot, ki je na mestih poškodovana. »Marsikje na planinski poti se bomo srečali s podrtim deblom. Odsvetujemo plezanje nanj, saj nam lahko zdrsne in se bomo zapeljali po njemu po pobočju, še posebej če gre za bukev, ki je najpogostejši listavec naših gozdov. Izpostavil bom pa še eno nevarnost in sicer klope, ki jih je v letošnjem letu presenetljivo veliko. Zadnje čase se večina ukvarja s peščico medvedov in kač. Vse te živali se nam bodo, le če je možno izognile in ne bodo ogrožale našega zdravja in življenja. Za klope pa to ne velja, saj so tiho prisotni praktično povsod in tudi vedno višje. Poskrbeti je potrebno za primerno zaščito in se vsakič po planinskem izletu pregledati in klope odstraniti,« je še dodal Šerkezi.

Poleg divjih živali se na planinah pogosteje srečujemo z domačimi živalmi kot so krave, konji, koze ... Opazujmo jih od daleč in če prekrižajo našo pot, se jim varno izognimo in obidimo.

PDF Varneje v gore - napotki za obiskovalce gora

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije