četrtek, 25. julij 2024
POIŠČI

Tominškova pot na Triglav obnovljena in odprta
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 23. junij 2021 ob 15:00, ogledov: 2695

Naj planinska pot 2021 vodi na Koroško Rinko

Planinsko društvo Kranj | 
Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Ljubitelji gora in planin so že četrto leto zapored izglasovali Naj planinsko pot. Zmagovalko izbora, ki poteka pod okriljem akcije Očistimo naše gore in Planinske zveze Slovenije, so organizatorji razglasili v okviru posveta o varni hoji v hribe z otroki. Z osvojitvijo naziva Naj planinska pot 2021 bo sredstva za obnovo letos prejela ena najzahtevnejših poti v skupini Grintavcev, ki vodi na Koroško Rinko s Kranjske koče na Ledinah. Na pot, ki je zaprta že vse od leta 2018, se bodo pohodniki znova lahko podali po zaključku njene obnove, predvidoma konec letošnjega poletja.

Naj planinska pot 2021 je postala ena najlepših, a tudi najzahtevnejših poti v Kamniško-Savinjskih Alpah: pot s Kranjske koče na Ledinah na Koroško Rinko, za katero skrbi Planinsko društvo Kranj. Na drugo in tretje mesto sta se tokrat uvrstili Jubilejna planinska pot Vršič-Zadnje Plate-Prisojnik skozi zadnje okno in pot, ki poteka skozi Pekel-Rjavino-Dom Valentina Staniča-pot čez Rž-Kredarico.

Obisk Naj planinske poti naj počaka do obnove
Tokratna prejemnica naziva in sredstev za obnovo - pot s Kranjske koče na Ledinah na Koroško Rinko - ob izjemnih razgledih na vrhove kraljestva Rink ponuja tudi vznemirljiva prečenja prepadnih pobočij in plezanje po navpičnih skalnih pregradah. Ker na zelo zahtevni planinski poti poleg označb obnovo nujno potrebujejo tudi varovala, je letošnja zmagovalna pot že vse od leta 2018 zaprta. Dobro pripravljeni pohodniki in pohodnice morajo z obiskom Naj planinske poti 2021 tako počakati do zaključka njene obnove.

Damjan_Omerzu_in_Jo_e_Rovan__PZS__Miha_Maren_e__PD_Kranj__Ana_Cergolj_Kebler__Zavarovalnica_TriglavDamjan Omerzu, Jože Rovan, Miha Marenče in Ana Cergolj Kebler

»Obnoviti moramo celotno dolžino poti, ki se začne pri Kranjski koči na Ledinah (1.700 m) in konča na vrhu Koroške Rinke (2.433 m). Kar četrtina te 2,2-kilometrske trase je zelo zahtevne. Pot je obenem sestavni del Slovenske planinske poti, ki preči vse slovenske gore. Tekom obnove bodo na poti na novo označene markacije, nameščena bodo tudi nova varovala - tako jeklenice kot klini. Predvidevamo, da bo pot lahko obnovljena tekom avgusta, za obnovo pa bomo predvidoma potrebovali dva konca tedna,« je povedal Miha Marenče iz Planinskega društva Kranj.

Četrta sezona izbora Naj planinske poti

Izbor Naj planinska pot, ki ga v sklopu akcije Očistimo naše gore v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije vsako pomlad organizira Zavarovalnica Triglav, je namenjen osvetlitvi dela markacistov, ki prostovoljno skrbijo za okoli 10.000 km slovenskih planinskih poti. »Delo markacistov ključno prispeva k temu, da je planinarjenje kot oblika rekreacije dostopno vsem ljubiteljem narave. Akcija Naj planinska pot je zato poklon njihovi požrtvovalnosti in prizadevanjem. S sredstvi, ki jih vsako leto namenimo obnovi ene poti, pa prispevamo k temu, da je pohodništvo varno za vse generacije planincev. Z navdušenjem pričakujemo prenovljeno pot, do takrat pa ljubitelje planin vabimo na kakšno od manj zahtevnih preteklih zmagovalk izbora Naj planinska pot,« je povedala Ana Cergolj Kebler, vodja akcije Očistimo naše gore pri Zavarovalnici Triglav.

Naj_planinska_pot_2021_je_Koro_ka_Rinka_s_Kranjske_ko_e_na_Ledinah_Foto_Irena_Mu_i__HabjanNaj planinska pot 2021 vodi na Koriško Rinko s  Kranjske koče na Ledinah (Foto: Irena Marušič Habjan)

Med zmagovalkami izbora Naj planinska pot iz preteklih let planinci najdejo tako lažje dostopne kot tudi izjemno zahtevne planinske trase:

- krožno pot v osrčju Julijskih Alp Planina Blato - Planina pri Jezeru - Planina Dedno polje - Vrata (pod Zelnarico) - Prehodavci - Dvojno jezero - Štapce - Ovčarija - Planina pri Jezeru - Planina Blato, ki je naziv Naj planinska pot prejela leta 2018. Nekateri odseki poti, za katero planinci v povprečju potrebujejo dobrih 11 ur hoje, so enostavni, medtem ko so drugi zahtevni.
- Rečiško planinsko krožno pot, ki je naziv Naj planinska pot osvojila leta 2019 in obhodi 10 vrhov okoli Rečiške doline.
- zelo zahtevno Bambergovo planinsko pot na Triglav z Luknje čez Plemenice, ki je naziv Naj planinska pot prejela lani in jo bodo dobro pripravljeni ter zelo izkušeni planinci lahko varno obiskali šele po umiku snega z gorskih vrhov.

Razglasitev del posveta o varni hoji v hribe z družino

Rezultate glasovanja za Naj planinsko pot 2021 so organizatorji akcije Očistimo naše gore razglasili v sklopu posveta Z otroki v hribe - prigode in nezgode. Na njem sta osebne utrinke z obiska planinskih in gorskih poti z otroki delila navdušena gornika in starša Betka Šuhel Mikolič, pobudnica projekta Od vzhoda do vzhoda, ter Uroš Kuzman, stand up komik in matematik. Njuna doživetja je s strokovnimi nasveti za varno hojo v hribe z otroki dopolnil tudi Gregor Hvalc, dr. med., zdravnik reševalec letalec pri Gorski reševalni zvezi Slovenije.

Sogovorci_na_posvetu_Z_otroki_v_hribe_Gregor_Hvalc__Betka__uhel_Mikoli___Uro__Kuzman_Sogovorci na posvetu 

Kot je povedal izkušeni reševalec in zdravnik, so vzroki večine reševanj družin z otroci povezani z izčrpanostjo in manjšimi poškodbami. Pogosto je treba družinam pomagati tudi, ker zaidejo s poti. »Da na poti ne pride do nevšečnosti in nezgod, naj starši pot izberejo tako, da bo primerna fizični kondiciji najmlajšega člana družine. Pred odhodom na turo naj preverijo vremensko napoved in se primerno opremijo. Vedeti morajo, kam bodo šli, kako bodo do tja prišli in kako se bodo vrnili. Na pot se je potrebno odpraviti dovolj zgodaj. Prihod na cilj je le polovica opravljene poti. Čaka še sestop, ki je težji del ture, saj je takrat utrujenost večja, koncentracija pa slabša. Statistično se največ nesreč zgodi pri sestopu v popoldanskih urah,« je povedal Gregor Hvalc, dr. med. in dodal nasvet, kako ravnati, če se kljub ustrezni pripravi zgodi nezgoda: »V takšnem primeru morajo starši ohraniti trezno glavo, poskrbeti za varnost vseh udeležencev in poiskati ustrezno pomoč. To so lahko mimoidoči, bolj izkušeni planinci ali reševalci Gorske reševalne službe, ki lahko pomagajo z ustreznimi nasveti za varno nadaljevanje poti ali priskočijo na pomoč.«

Več nasvetov za varno hojo v hribe je na voljo na posnetku posveta Z otroki v hribe - prigode in nezgode.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije