četrtek, 23. maj 2024
POIŠČI

Srečanje markacistov MDO PD Kamniško-Bistriškega območja 2014
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 13. december 2021 ob 08:00, ogledov: 2766

Tina Novak Samec: Z vami smo Brici pripravljeni deliti največ - naše vsakdanje življenje

Objavil(a): Manca Ogrin
Pohodniška pot Alpe Adria, ki povezuje avstrijsko Koroško, Slovenijo in Furlanijo-Julijsko krajino, jo ubere tudi preko gričev goriških Brd. O tem delu poti smo se pogovarjali s Tino Novak Samec, direktorico Zavoda za turizem, mladino, kulturo in šport Brda, ki poudarja: "Pot Alpe Adria se v Brdih začne v vasici Breg pri Golem Brdu in takoj lahko občutimo lepote neokrnjene narave. Vsak nov korak, ki ga naredimo, nam odpira nove rajske razglede, ki se razprostirajo čez briške griče, vinograde in sadovnjake, vse od Alp pa do Jadranskega morja."
Pot Alpe Adria na skupno 43 etapah in približno 750 km povezuje tri regije: avstrijsko Koroško, Slovenijo in Furlanijo-Julijsko krajino. Pohodniška pot vodi od vznožja najvišje gore Avstrije, Velikega Kleka, skozi najlepšo koroško gorsko in jezersko pokrajino in brez velikih ovinkov mimo stičišča treh dežel Avstrije, Slovenije in Italije naprej do Jadranske obale in kraja Milje (Muggia).

Pot Alpe Adria se oglašuje kot pohodništvo po rajskem vrtu. Kaj rajskega ponujajo Brda?
Pot Alpe Adria se v Brdih začne v vasici Breg pri Golem Brdu in takoj lahko občutimo lepote neokrnjene narave. Vsak nov korak, ki ga naredimo, nam odpira nove rajske razglede, ki se razprostirajo čez briške griče, vinograde in sadovnjake, vse od Alp pa do Jadranskega morja. Takrat se zares zavemo, da živimo na rajskem koščku Zemlje, ki mu pravimo Slovenija. Pri nas lahko doživite nepozabno doživetje narave in pokrajine, okusov briške tradicionalne kuhinje, ter seveda razvajanje brbončic s prestižnimi briškimi vini.

AAT_OK_F014931_alpe_adria_goriska_brda_jost_gantar_2_photo_m
Daljinska pohodniška pot Alpe Adria v 43 etapah in približno 750 km povezuje avstrijsko Koroško, Slovenijo in Furlanijo-Julijsko krajino (foto slovenia.info, Jošt Gantar)

Kateri je po vašem mnenju najlepši skriti biser vaše regije?
Pri nas ne bi rekli, da imamo skriti biser, saj so že Brda kot taka skriti biser Slovenije. Na vsakem koraku vas pričaka pestrost narave, njeno sezonsko preoblačenje in menjava tisočerih barv. Če pa se seveda usmerimo v iskanje tega bisera, je to prav zagotovo Krčnik, naravna znamenitost, ena najlepših te vrste v Sloveniji, ki je zavarovana kot kulturni spomenik in vas bo očarala v vseh letnih časih. Gre za majhen naravni kamniti most, ki ga je skozi milijone let izoblikovala žuboreča voda. Danes je Krčnik zaščiten pod okriljem varovanih območij Natura 2000.

Kakšno gastronomsko doživetje je za pohodnike odsek poti Alpe Adria od Vrhovelj do Medane?
Poleg prijaznosti in vpletenosti lokalnega prebivalstva v okolje boste lahko spoznali pristno tradicionalno briško kuhinjo ter briške krožnike, ki so ponekod predstavljeni na sodoben način. Odkrivali boste lahko stare recepture, se ob 'feti' domačega pršuta zatekli v udobje nehotnega spomina ali pa se prepustili okusom domače polente, briškega 'toča' in 'frtalje', že takoj na samem pričetku poti v kmečkem turizmu Breg, kjer poleg njihove gostoljubnosti lahko okusimo lokalno in sezonsko hrano. Seveda pri nas ne gre brez pokušine žlahtne rebule, stare briške sorte, oljčnega olja, ki posega po svetovnih priznanjih, in kraljice sadja - češnje. Tu ne smemo pozabiti tudi na ostale sezonske sestavine, kot so divji šparglji in divji hmelj ter gobe, do breskev, marelic, jagod, fig, kakija, buč in kostanja. To so - poleg mediteranskih začimb - bili glavni akterji, ki so skozi zgodovino krojili okuse briške kuhinje in kulinarike. Spajanja zgodovine in kulinarike prav gotovo ne manjka v Medani, majhni vasici na vrhu hribčka, kjer lahko obiskovalec doživi pravo eno-gastronomsko avanturo. Tam imate, v obsegu enega kilometra, možnost poskusiti ne le zanimive tradicionalne briške jedi, ampak tudi vina, ki Brda in Slovenijo že vrsto let postavljajo na vinski svetovni zemljevid.

Goriska_Brda03_direktorica__AlpeAdriaTrail_Damjan_Simcic_rez
Tina Novak Samec, direktorica Zavoda za turizem, mladino, kulturo in šport Brda (foto Damjan Simčič)

Si lahko pohodniki v času zorenja češenj in grozdja pri ponudnikih naberejo kaj sadja, kot je to priljubljeno v dolini Neretve?
Lokalni ponudniki so pripravljeni z vami deliti izkušnjo in doživetje obiranja grozdja in sadja ter znanje, ki se je prenašalo iz roda v rod. Skoraj gotovo boste deležni pripovedk, zgodb in naukov o vinogradništvu, sadjarstvu in pridelovanju domačih dobrot, kuhanja marmelad ali sušenja sadja. Prav tako ne bodo izpustili možnosti pogostitve in poveselitve z njihovimi obiskovalci. Ponujena vam bo pristna in globoka izkušnja, ob kateri boste doživeli bolj osebno življenje na briški kmetiji. Z vami smo torej domačini pripravljeni deliti največ. Naše vsakdanje življenje.

AAT_OK_F004865_2_cesnje_goriska_brda_orig_jpg_photo_m
Brici so pripravljeni z vami deliti izkušnjo in doživetje obiranja grozdja in sadja, ter znanje, ki se je prenašalo iz roda v rod (foto slovenia.info)

Kateri razgledi vzamejo dih pohodnikom po Brdih? Kje nastane največ instafotografij?
Razgledni stolp v Gonjačah je točka, ki vam ponuja 360-stopinjski pogled na Alpe, Vipavsko dolino, Kras in Furlanijo, pa vse do Jadranskega morja skoraj do Benetk. Srednjeveška vasica Šmartno, časovni stroj, kjer si pot prekrižata preteklost in sedanjost, bi lahko ravno tako postala vaš kraj digitalnega spomina. Ne gre izpustiti tudi cerkvice sv. Andreja na Vrhovljah pri Kožbani, ki je, poleg izhodiščne točke za prelep razgled, dom najstarejše freske v Brdih iz 15. stoletja.

AAT_OK_F002131_6_goriska_brda_orig_jpg_photo_m
Pohodniška pot Alpe Adria vodi med številnimi vinogradi goriških Brd (foto slovenia.info)

Barbara Kelher

-----------------------
Povezani novici:
Martin Šolar: Povsod, kjer po Posočju vodi Alpe Adria, je rajsko lepo 
Andrej Bandelj: Kras je z neokrnjeno pokrajino, starodavnimi vasmi in širnimi razgledi približek raja
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije