četrtek, 23. maj 2024
POIŠČI

Utrinki iz posameznih faz izdelave Otmarjeve poti.
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 14. marec 2022 ob 09:50, ogledov: 5538

Razpis za odkup digitalnih fotografij za Planinski koledar 2023 | SPP in markacija

Objavil(a): Manca Ogrin
Planinski koledar 2023 bo počastil dvojni planinski jubilej. Znamenita Knafelčeva markacija letos praznuje 100 let, prihodnje leto pa bomo praznovali 70 let Slovenske planinske poti. V znamenju pomembnih obletnic objavljamo tudi razpis za nove fotografije koledarja za prihodnje leto. Vabljeni, da pobrskate po svojem arhivu ali ustvarite kakšen nov utrinek.
Letos praznujemo 100 let Knafelčeve markacije, ki je postala eden od simbolov slovenskega planinstva. Alojz Knafelc je leta 1922 vpeljal enotno označevanje planinskih poti - belo piko z rdečim kolobarjem, ki jo danes imenujemo Knafelčeva markacija, in enotno usmerjevalno tablo. Prihodnje leto pa se veselimo 70. obletnice Slovenske planinske poti (SPP), najbolj priljubljene vezne poti pri nas in ene najstarejših na svetu, ki so jo odprli leta 1953 na pobudo njenega idejnega očeta Ivana Šumljaka. Slovenska planinska pot, ki jo označujeta Knafelčeva markacija in številka 1, vodi od severovzhoda do jugozahoda Slovenije po večini gorskega sveta - od Maribora prek Pohorja, Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank do Mojstrane, kjer vstopi v Julijske Alpe in se povzpne na nekaj najvišjih slovenskih vrhov; nato se usmeri proti zahodu in jugu in pripelje do Debelega rtiča pri Ankaranu ob Jadranskem morju.

Tokrat naj bosta rdeča nit vašega izbora fotografij za Planinski koledar 2023 Knafelčeva markacija in Slovenska planinska pot, bodisi skozi lepote, s katerimi nas SPP razvaja na dolgi trasi od Maribora do Jadranskega morja, bodisi skozi planinsko dejavnost in aktivnosti v naravi na tej priljubljeni vezni poti. Na koledarju se želimo sprehoditi po celotni Slovenski planinski poti, kakšen mesec ob razgledu ujeti še pogled na Knafelčevo markacijo, ki nam kaže, da smo na pravi poti, predvsem pa znova uživati ob motivih
 prvobitne narave in posebnostih naravnega in človeškega delovanja v njej.

jalovec_markacija_foto_manca_ogrin
Pogled na Jalovec in Knafelčevo markacijo (foto Manca Ogrin)

Fotografije naj bodo v jpg obliki, v resoluciji 300 dpi ali višje, v velikosti formata 3:2 ali 3:4 (ležeče ali pokončne).

Cena za odkup posamezne fotografije je 80 € bruto za fotografijo. Avtor obdrži na delu moralne avtorske pravice, na PZS z avtorsko pogodbo prenese materialne avtorske pravice do distribuiranja, reproduciranja, dajanja na voljo javnosti, predelave, elektronske shranitve in prenašanja naprej. Prenos avtorskih pravic je izključni, brez vsebinskih, časovnih, prostorskih in drugih omejitev. PZS lahko fotografijo poleg za koledar uporabi za druge namene. Avtor se z oddajo fotografij strinja s temi pogoji. Posamezen avtor odda lahko največ 20 digitalnih fotografij.

Digitalne fotografije naj bodo opremljene z imenom in priimkom fotografaoštevilčene in z opisano podrobnejšo vsebino, kar bo olajšalo izbor in zmanjšalo možnost zamenjav.

Rok za predložitev in način oddaje: Avtor odda največ 20 digitalnih fotografij do 12. aprila 2022 na elektronski naslov koledar@pzs.si.

Dodatna pojasnila: Hedvika Petkovšek (01 43 45 690), koledar@pzs.si.

Izbor fotografij bo opravila posebna delovna skupina v roku 45 dni po zaključku razpisa in o izboru obvestila avtorje. Planinska zveza se obvezuje, da neizbranih fotografij ne bo uporabila za katerikoli namen.

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije