nedelja, 10. december 2023
POIŠČI

Srečanje predstavnikov komisij za planinske poti PZS, PSS in HPS na Kalniku
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 24. marec 2022 ob 13:15, ogledov: 3195

Zbor markacistov izvolil novo vodstvo Komisije za planinske poti PZS

Objavil(a): Matej Ogorevc
18. marca 2022 so se v prostorih Ekonomske fakultete v Ljubljani na rednem zboru Komisije za planinske poti PZS zbrali načelniki markacijskih odsekov planinskih društev in izvolili novo vodstvo komisije z načelnikom Urošem Zagoričnikom.

Ekonomska fakulteta je prijazno gostila zbor markacistov Slovenije v svojih prostorih. V uvodu so se markacisti najprej poklonili očetu markacije Alojzu Knafelcu in se sprehodili skozi zgodovino markacije. Njena preprostost a vsebinska dovršenost planince usmerja na pravo pot že 100 let.

zbor_kpp_jurij_videc

Bogdan Seliger je predstavil poročilo o delu Komisije za planinske poti v preteklem letu, ki ga je zbor soglasno potrdil. V poročilu za štiri letno obdobje pa je izpostavil, da imamo v Sloveniji trenutno 10.0097 km planinskih poti, za katere je komisija spremljala spremembe in stanje poti. Zbor je potrdil tudi program dela za leto 2022 in okvirni plan dela za leto 2023, ki ju bo nova sestava izvršnega odbora komisije prilagodila glede na potrebe in finančne zmožnosti. Generalni sekretar PZS Damjan Omerzu je predstavil spremembe zakona o planinskih poteh in njegovo izvajanje. Razpravljali pa so tudi o Strategiji vzdrževanja planinskih poti, kjer je zbor markacistov novo sestavo Komisije za planinske poti zadolžil, da dokument obravnava, dopolni in potrdi. Zadolžil jih je tudi za obravnavo predloga spremembe pravilnika KPP, ki jo je predlagal Odbor za planinske poti MDO PD Koroške.

Zbor markacistov vsako leto podeli najvišje priznanje Komisije za planinske poti, Knafelčevo diplomo za življenjsko delo na področju planinskih poti. Letos je diplomo prejel markacist PD Prebold Dušan Vedenik, ki se zbora žal ni mogel udeležiti. Izjemoma je letos Komisija za planinske poti podelila dve Priznanji Alojza Knafelca. Markacist inštruktor PD Bovec Janko Šeme si je priznanje prislužil za zasluge pri prenovi programa usposabljanja in vodenja odbora za usposabljanje. Markacist PD Avtomontaža Branko Lombar pa z zglednim delom v skladišču komisije in skrbjo za nemoteno delo tehnične skupine.

Na zboru markacistov je sodeloval tudi predsednik PZS Jože Rovan, ki je tudi sam navdušen markacist in zadolžen za spremljanje dela na področju planinskih poti v okviru predsedstva PZS. Glede na dosedanje delovanje Komisije za planinske poti je izrazil visoka pričakovanja od novega vodstva in jim zaželel veliko uspeha pri svojem delu. Dosedanjemu vodstvu se je zahvalil za opravljeno delo, novemu pa je zaželel uspešno delo tudi nekdanji predsednik PZS in markacist Bojan Rotovnik.

20220318_forto_Katarina_Kotnik

Zbor je izvolil novo vodstvo Komisije za planinske poti. Načelništvo je prevzel Uroš Zagoričnik, (PD Velenje). Člani novega izvršnega odbora Komisije za planinske poti PZS so Dejan Černilogar (PD Ajdovščina), Igor Mlakar (PD Bovec), Uroš Vidovič (PD Ptuj), Matej Planko (PD Slivnica pri Celju) in Jurij Videc (PD Laško).

Zapisala Katarina Kotnik,
fotografirala Katarina Kotnik In Jurij Videc

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije