nedelja, 10. december 2023
POIŠČI

Po Prisojniku, Triglavu in Škrlatici varneje tudi na Jalovec
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 4. julij 2022 ob 10:00, ogledov: 1168

V navezi | Oznaka, ki je posredno in neposredno rešila številna življenja

Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Julijska oddaja V Navezi prinaša pogovor z dolgoletnima markacistoma Boštjanom Gortnarjem in Zdravkom Bodljajem. Zgodovinski del pa nas pelje vse do začetkov označevanja planinskih poti. Vabljeni k poslušanju!
Markacisti in z njimi vsi tisti, ki nam gore pomenijo več kot samo tako imenovani nekoristni svet, praznujemo 100 let Knafeljčeve markacije, oznake, ki je posredno in neposredno rešila številna življenja.

Osrednji gost oddaje V navezi je Boštjan Gortnar, ki je markacist že 32 let. V tem času je sodeloval v skoraj vseh delovnih akcijah, dolga leta je vodil tehnično skupino markacistov PZS, ki izvaja najzahtevnejše akcije vzdrževanj in popravil poti v visokogorju. V pogovoru z Alešem Ogrinom je povedal tudi tisto, kaj zaznamuje pot markacista z dolgoletnim stažem.

Delo markacistov je opisal Zdravko Bodljaj, v PD Kamnik vodja markacistov in podpredsednik društva. Je član tehnične skupine markacistov PZS in inštruktor na izobraževanjih za nove markaciste.

V zgodovinski rubriki smo sledili markaciji, ki nas vodi 1778, ko so jih nadomeščale drugačne oznake. Dr. Peter Mikša v zgodovini posvečenem delu oddaje opisuje trenutke, ko so v naših gorah nastajale najbolj znamenite oznake poti oziroma smeri. Tudi tiste na sam vrh Slovenije, Triglav.

 

Vabljeni k poslušanju posnetka oddaje V navezi na Prvem programu Radia Slovenija!

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije