nedelja, 10. december 2023
POIŠČI

Odprtje prvega dela evropske pešpoti E12 in dan istrskih planincev 2014
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 7. julij 2022 ob 12:00, ogledov: 3157

Zelo zahtevna planinska pot na Koroško Rinko znova odprta

Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Pot, ki s Kranjske koče na Ledinah vodi na Koroško Rinko in je bila že nekaj let zaprta, dobro pripravljene planinke in planince v varnejši podobi znova vabi v Grintovce. Za njeno obnovo so poskrbeli markacisti Planinskega društva (PD) Kranj in tehnična ekipa markacistov Planinske zveze Slovenije (PZS). Obnova je potekala v okviru izbora Naj planinska pot, s katerim Zavarovalnica Triglav v sklopu akcije Očistimo naše gore in v sodelovanju s PZS ozavešča o pomenu prostovoljnega dela markacistov ter podpira njihova prizadevanja za varnost slovenskih planinskih poti.
"Planinska pot, ki je primerna le za izkušene ter dobro opremljene planince, je končno obnovljena in ponovno odprta. Zamenjane so jeklenice in klini, pot je na novo označena. V krušljivem delu smo poiskali in uredili 'obvoz' v trdnejši skali. Vse izkušene planince zato vabimo, da se iz Kranjske koče na Ledinah ponovno povzpnejo na Koroško Rinko, od koder je čudovit razgled."

_DSC5546
Pri obnovi poti so moči združili markacisti PD Kranj, tehnična ekipa markacistov Planinska zveza Slovenije in slovenska policija. (Foto: Gregor Eržen)

"V gorah nad Jezerskim, kamor sodi tudi Koroška Rinka, prav gotovo očara prvobitni in divji svet, kamor ne zahaja veliko planincev,
" je na obnovljeno pot v Grintovcih povabil Miha Marenče, predstavnik Planinskega društva Kranj, kjer skrbijo za pot na Koroško Rinko s Kranjske koče na Ledinah.

Primerna le za dobro pripravljene planince
Čeprav pot v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp ljubitelje gora ter planin navdušuje z izjemnimi razgledi na okoliške vrhove, je za njen obisk potrebna ustrezna pripravljenost.

_DSC5976Planinska pot  na Koroško Rinko je končno obnovljena in ponovno odprta. (Foto: Gregor Eržen)

 

Gre namreč za zelo zahtevno planinsko pot, ki se kmalu po zložnem začetku po klinih in jeklenicah vzpne čez strma severna pobočja. Planinci, ki se bodo podali nanjo, naj zato ne pozabijo na osnovno opremo za visokogorje: visoke ali polvisoke čevlje z dobrim podplatom, čelado, plezani pas, samovarovalni komplet in rokavice. Ljubitelji visokogorja lahko podroben opis obnovljene poti preverijo na portalu Vse bo v redu plus.

Zahtevna obnova del izbora Naj planinska pot 2021
Pot, ki s Kranjske koče na Ledinah vodi na Koroško Rinko, je sredstva za obnovo prejela v okviru izbora Naj planinska pot 2021.

_DSC5635Obnovljena pot je primerna le za izkušene planince. (Foto: Gregor Eržen)

 

Čeprav ji je širša javnost že lani namenila največ glasov, s čimer je pot prejela tudi sredstva za obnovo, je bilo zaradi neugodnih vremenskih razmer na nekatera vzdrževalna dela treba počakati vse do letošnje planinske sezone. V sklopu obnove so markacisti PD Kranj opravili osnovna vzdrževalna dela s čiščenjem in označevanjem poti, medtem ko je tehnična skupina markacistov PZS na izjemno izpostavljenem terenu dotrajana varovala zamenjala z novimi ter tako poskrbela, da je pot znova odprta vsem, ki se želijo odpraviti v visokogorje.

Znana tudi prejemnica naziva Naj planinska pot 2022
Zavarovalnica Triglav je v okviru akcije Očistimo naše gore in v sodelovanju s PZS tudi letos poskrbela za izbor Naj planinska pot.

_DSC5804Pot, ki s Kranjske koče na Ledinah vodi na Koroško Rinko, je sredstva za obnovo prejela v okviru izbora Naj planinska pot 202. (Foto: Gregor Eržen)

 

Največ glasov in z njimi sredstva za obnovo je tokrat pripadlo zelo zahtevni Hanzovi poti, ki vodi od Koče na Gozdu na Prisojnik, in je trenutno zaprta zaradi podora. Za njeno obnovo bo poleg markacistov PD Kranjska Gora poskrbela tudi tehnična ekipa markacistov PZS.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije