ponedeljek, 5. december 2022
POIŠČI

Naj planinska pot 2021 bo obnovljena prihodnje leto
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 7. oktober 2022 ob 12:00, ogledov: 557

Tatjana Vošinek Pucer: Lipica je košček raja, ki ga je Bog podaril konjem

Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Pohodniška pot Alpe Adria, ki povezuje avstrijsko Koroško, Slovenijo in Furlanijo-Julijsko krajino, jo ubere tudi skozi Triglavski narodni park, iz Gorenjske preko prelaza Vršič na Primorsko. O tem delu poti smo se pogovarjali z Tatjano Vošinek Pucer, ki poudarja: »Hoja po poti Alpe Adria Trail po lipiških drevoredih, ko te več kot 300 radovednih živali spremlja in opazuje, je magična in zelo navdihujoča«.

Pot Alpe Adria na skupno 43 etapah in skupno približno 750 km povezuje tri regije: avstrijsko Koroško, Slovenijo in Furlanijo-Julijsko krajino. Pohodniška pot vodi od vznožja najvišje gore Avstrije, Velikega Kleka, skozi najlepšo koroško gorsko in jezersko pokrajino in brez velikih ovinkov mimo stičišča treh dežel Avstrije, Slovenije in Italije naprej do Jadranske obale in kraja Milje (Muggia).

Pot Alpe Adria oglašujemo kot »Pohodništvo po rajskem vrtu«. Kaj rajskega ponuja vas del Krasa?
Pred časom je bilo rečeno, da je Lipica košček raja, ki ga je Bog podaril konjem. In v tem stavku se skriva bistvo Kobilarne Lipica. Pot namreč vodi skozi Lipico, kjer se pohodniki poleg svežega zraka ter dobro urejenih poti, srečajo z Lipicanci. Hoja po lipiških drevoredih, ko te več kot 300 radovednih živali spremlja in opazuje, je magična in zelo navdihujoča.

F014849_lipica_alpe_adria_trail_jost_gantar_7_photo_m__2_Daljinska pohodniška pot Alpe Adria v 43 etapah in približno 750 km povezuje avstrijsko Koroško, Slovenijo in Furlanijo-Julijsko krajino (foto slovenia.info, Jošt Gantar)

Lipica je zibelka belih konj. Kdo so ti konji, zakaj so posebni?

Konji so družabne živali. Vendar si je pred stikom s konjem potrebno pridobiti njihovo zaupanje. Konji so plašne živali, za katere si je potrebno vzeti čas. Njihovo zaupanje se pridobi gradualno, a ko sta konj in jahač enkrat povezana, je to vez za celo življenje. Zato je potrebno veliko let, preden lahko konj in jahač skupaj izvajata najbolj zahtevne elemente lipiške jahalne šole. Lipicanci so v tem pogledu zelo posebni. Izžarevajo elegantnost in gracioznost, hkrati pa imajo trdnost kraškega kamna. Morda je prav rodni Kras razlog, da je lipicanec ena najdolgoživejših konjskih pasem na svetu - nekateri presežejo 30. rojstni dan. Takrat so že povsem tipične bele oziroma sive barve. Marsikoga zato še vedno preseneti dejstvo, da se beli lipicanci rodijo črni, kot vranci.

F009253_012_lipica_photo_dean_dubokovic_photo_m
Lipicanci izžarevajo elegantnost in gracioznost, hkrati pa imajo trdnost kraškega kamna
(foto slovenia.info, Dean Dobukovič)

Kakšna pa so možna vodenja doživetja za pohodnike na tem odseku poti Alpe Adria trail?
Lipica ponuja vodene oglede Kobilarne Lipica, gostje pa se lahko spočijejo med vožnjo s kočijo po lipiški posesti.

F014843_lipica_alpe_adria_trail_jost_gantar_1_photo_mLipica ponuja vodene oglede Kobilarne Lipica (foto slovenia.info, Jošt Gantar)

Kakšno gastronomsko doživetje je za pohodnike kraški odsek poti Alpe Adria trail?
Restavracija Gratia v Lipici je zakladnica okusov Krasa. Šef Marino Furlan je sestavil jedilnik na katerem bo vsakdo naše kaj zase, rdeča nit povezovanja pa je vsekakor tradicija Krasa ter njegove tipične sestavine.

MAESTOSO19567_HIRES__002_Tatjana Vošinek Pucer, direktorica Kobilarne Lipica

 

Barbara Kelher

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2022

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije