petek, 21. junij 2024
POIŠČI

Markacisti PZS na intervenciji po naravni ujmi
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

sreda, 19. oktober 2022 ob 19:00, ogledov: 3263

Opozarjamo na neprimerno označevanje poti | Primer na območju Repovega kota v Kamniški Bistrici

Objavil(a): Barbara Gradič Oset
V Planinski zvezi Sloveniji, vodilni organizaciji za planinstvo v Sloveniji, ob zadnji objavi neustreznega označevanja poti v gorskem svetu strogo obsojamo vsakršno neprimerno in neusklajeno označevanje novih poti v naravnem okoljuin ob tem planince prosimo, da nas o neprimernostih obveščate.
Planinska zveza Slovenije skrbi za mrežo planinskih poti v skupni dolžini več kot deset tisoč kilometrov in zanje prostovoljno skrbi skoraj 900 markacistov in inštruktorjev markacistov, ki so v lanskem letu za obnovo poti namenili 35.316 prostovoljnih ur dela. Njihovo delo je neprecenljivoin vredno pohvale, zato nas toliko bolj boli, kadar na urejenih ali na neurejenih poteh opazimo nasilno označevanje novih poti.

Takšno početje pa še posebej obsojamo tudi z vidika varnosti, saj lahko marsikaterega, predvsem manj izkušenega obiskovalca gora, še posebej tujca, spravijo v življenjsko ogrožajoč položaj, saj ga lahko oznake zavedejo, da gre za urejeno pot. Zavedati se je potrebno, da so nekatere neoznačene poti v gorskem svetu namenjene zgolj izkušenim obiskovalcem, ki so vešči orientacije in gibanja v takšnem okolju in namenoma ostajajo takšne.

image003

Pred dnevi nas je planinka opozorila na nove oznake na dostopu do JV stene Planjave. Po skalah so označbe, ki vsekakor niso primerne za gorski svet. Četudi pot ni registrirana planinska pot, to ne spremeni dejstva, da gre za samovoljen poseg v naravno okolje.

V zvezi se zavedamo, da smo planinci le spoštljivi obiskovalci gora in da je skrb za varstvo narave in okolja ena od temeljnih dolžnosti planincev ter za ohranjanje gorskega okolja skrbimo predvsem s svojim vzgledom.

Hitro in enostavno poročanje o poškodovanih planinskih poteh

Če boste na svojih obiskovanjih gora in narave nasploh opazili kakšne poškodbe planinskih poti ali njihovo neustrezno urejenost, kot so slabe in uničene markacije, izpuljeni klini ali natrgane jeklenice, zaraščenost, podrto drevje in podobno, prosimo, pišite na elektronski naslov: poskodbe.poti@pzs.si V sporočilu navedite, na kateri poti ste opazili pomanjkljivost, na kratko opišite oz. priložite fotografijo.

image007

Lahko pa poškodbo tudi hitro in preprosto sporočite preko naše spletne aplikacije maPZS .

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije