četrtek, 25. julij 2024
POIŠČI

Tominškova pot na Triglav obnovljena in odprta
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 27. oktober 2022 ob 12:00, ogledov: 1095

Kakšne so priložnosti za planinske poti v trajnostnem gorskem turizmu?

Objavil(a): Barbara Gradič Oset
V petek, 14. oktobra, so se v Lučah zbrali predstavniki planinskih organizacij Češke, Nemčije, Avstrije, Italije ter organizacij Evropske pohodniške zveze (ERA), Evropskega združenja planinskih organizacij (EUMA) in Planinske zveze Slovenije. V okviru Erasmus+ projekta (ang. naziv projekta: EUMA – improvement of good governance of climbing and mountaineering in Europe) in delovne skupine za planinske poti so svoje tridnevno srečanje pričeli s simpozijem na temo izzivov in priložnosti za planinske poti v ekoturizmu. Pridružili so se jim predstavniki občin Jezersko in Luče, ki so predstavili trajnostni razvoj in delovanje obeh gorniških vasi v Sloveniji, povezanost s skupnostjo in planinskimi potmi.

Planinske poti predstavljajo enega izmed stebrov izvajanja pohodniških in gorniških dejavnosti v okviru projekta Gorniških vasi, ki temelji na usmerjenosti v trajnostni gorski turizem s poudarkom na pohodništvu in dejavnostih, ki ne zahtevajo velike turistične infrastrukture. Odločitev celotne skupnosti, da so zadovoljni s tem kar imajo  ponuditi in ne želijo množičnega turizma, jih razlikuje od drugih skupnosti v Sloveniji. Ohranjanje narave v svoji čisti obliki in ponudba lokalnih izdelkov na visoki ravni predstavljajo priložnost za butični turizem, ki je v svetu vse bolj priljubljen. Prisotni so se strinjali, da tesno sodelovanje skupnosti sovpada s filozofijo prostovoljstva na področju urejanja planinskih poti.

P1010054

Sobotni del programa so začeli v poglobljeni razpravi na Koči na Loki pod Raduho, nadaljevali z rednimi aktivnostmi delovne skupine in smernicami za oblikovanje projektnih dokumentov. Analiza podatkov, ki jih je delovna skupina zbrala od 37 različnih organizacij iz kar 30 držav Evrope, je omogočila pripravo projektnih dokumentov, ki so v zaključni fazi. Na spletu je že možno najti knjižico z zbranimi različnimi načini označevanja poti po Evropi (ang. naziv: Waymarking in Europe), ki bo vsakemu uporabniku omogočila, da se lažje pripravi na pohodne in planinske avanture izven domačih meja. Pripravljajo tudi letak z osnovami odgovorne uporabe pohodniških in planinskih poti, ki bi jih naj poznal vsak uporabnik. Posvetili so se tudi različnim priporočilom na področju planinskih poti in njihovega urejanja in usposabljanja markacistov. Z vsemi temi dokumenti bodo sodelujoče organizacije lahko skupaj nastopale do organov Evropske unije z namenom povečanje pomena pohodniških in planinskih poti v Evropi.

20221015_175009

Prisotni so se podali tudi na Slovensko planinsko pot vse do Doma na Smrekovcu, odkrivali njene značilnosti, različne iznajdljive rešitve in posebnosti. Nekje na slabi polovici poti je skupina srečala tudi primer slabe prakse na naših planinskih poteh, saj je bila prejšnja steza v dolžini  300 metrov v celoti nadomeščena s čisto novo in težko prehodno gozdno vlako, ob gradnji katere so bila odstranjena tudi vsa drevesa, kjer so prej bile markacije. Ta del SPP bo zagotovo potrebno čimprej ustrezno urediti.

Na sestanku na Domu na Smrekovcu, kjer so se jim preko spleta pridružili tudi kolegi iz planinskih organizacij iz Severne Makedonije in Češke, so se poglobili v zaključevanje projektne strategije na področju pohodniških in planinskih poti v Evropi. Upravljanje s planinskimi potmi je obširna tema in čeprav se projekt počasi nagiba h koncu, bo pripravljen poseben dokument s tega področja.

20221015_154540

Natrpan, a zelo produktiven konec tedna je skupina sklenila pri novi Mozirski koči na Golteh, kjer so se dogovorili o vsebinah za prihodnji spletni sestanek ter za zaključni sestanek projekta, ki bo v začetku decembra v Nemčiji. Ta Erasmus+ projekt se zaključi s koncem leta 2022.

Pripravila in fotografirala Katarina Kotnik

prenos Erasmus_ cropped_Primary_logo_Full_Colour

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije