sobota, 20. april 2024
POIŠČI

Licenčno izpopolnjevanje za markaciste PZS na Mrzlici
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

petek, 7. april 2023 ob 07:30, ogledov: 2274

Zbor markacistov razpravljal o prihodnosti planinskih poti

Objavil(a): Matej Ogorevc
31. marca 2023 so se v prostorih Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje na Igu na rednem zboru Komisije za planinske poti PZS zbrali načelniki markacijskih odsekov planinskih društev in razpravljali o planinskih poteh.

Izobraževalni center za zaščito in reševanje na Igu je v svojih prostorih prijazno gostil zbor markacistov Slovenije. V začetnem delu zbora je komisija predstavila poročilo o delu v preteklem letu in plan za naprej.

Namestnik načelnika Igor Mlakar je predstavil poročilo o delu Komisije za planinske poti v preteklem letu, ki se je lani sestala kar 17 krat. Delo posameznih odborov so predstavili vodje odborov. V evidenci ima komisija zabeleženih 10.107 km planinskih poti. Na desetih planinskih poteh je tehnična skupina markacistov opravila obnovo varoval odbor za usposabljanje pa je na novo usposobil 90 markacistov in dodatno usposobil še 18 markacistov kategorije B.

kpp_pzs_zbor_2023_foto_mehemed_tokic__1_

V okviru svojega dela je Komisija za planinske poti pregledala stanje na področju planskih poti in oblikovala smernice nadaljnjega razvoja, ki jih je predstavil Matej Planko. Dokument je zbor soglasno potrdil. Seznanili so se tudi z dogovarjanjem glede pogodbe z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport o financiranju vzdrževanja planinskih poti in usposabljanj ter dolžnostmi in priložnostmi, ki iz nje izhajajo. Zbor je potrdil tudi program dela za leto 2023 in okvirni plan dela za leto 2024.

kpp_pzs_zbor_2023_foto_mehemed_tokic__2_

Zbor markacistov vsako leto podeli najvišje priznanje Komisije za planinske poti, Knafelčevo diplomo za življenjsko delo na področju planinskih poti. Letos je diplomo prejel markacist PD Sežana Albin Žnidarčič, ki se zbora žal ni mogel udeležiti.

V lanskem letu so markacisti praznovali 100 let markacije. Komisija za planinske poti je zbirala informacije o številu narisanih markacij in tri društva z največ narisanimi markacijami presenetila s simbolnimi darili. Največ, kar 1176 markacij, je narisalo PD Domžale, takoj za njimi so bili PD Matica Murska Sobota z 893 markacijami, za njimi markacisti s PD Polzela z narisanimi 700 markacijami. Podatke je sicer oddalo le 32 društev, ki so skupaj narisali 8.778 markacij.
Na zboru markacistov je sodeloval tudi predsednik PZS Jože Rovan, ki je predstavil predlog dodatnih tablic z nadmorsko višino na drogovih za usmerjevalne table. S predlogom bi poenotili višine na določenem stojišču in sprostili prostor na samih tablah, kjer bi se lahko dodali logotipi obhodnic. Predlog je bil pozitivno sprejet in Komisija bo pripravila predlog spremembe pravilnika, ki bo predložen v potrjevanje ministrstvu.

Zapisala Katarina Kotnik,
fotografiral Mehemed Tokić


Priložene predstavitve:
PDF Analiza poročil skrbnikov planinskih poti
PDF Pogodba za financiranje usposabljanj in vzdrževanja planinskih poti
PDF Planinske poti - Pregled stanja in smernice razvoja
PDF Usmerjevalne table in nadmorska višina

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije