petek, 21. junij 2024
POIŠČI

Z leve: predstavnik CAI (Club Alpino Italiano): Antonio Zambon, MDO PD (Gorenjske): France Benedik, OEAV (Österreichischer Alpenverein, Kärnten): Joachim Gfreiner
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 17. julij 2023 ob 10:00, ogledov: 2071

Novi dnevniki Slovenske planinske poti

Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Najstarejša in najbolj priljubljena daljinska slovenska planinska pot Slovenska planinska pot (SPP) sodi med najstarejše v Evropi, letos praznuje 70-letnico, je te dni dobila še eno posodobitev. V Planinski trgovini so na volji novi dnevniki SPP, ki poleg tega, da so oblikovalsko posodobljeni, imajo tudi vsebinske novitete.
Slovenska planinska pot (SPP) se prične v Mariboru in poteka čez Pohorje in Smrekovško pogorje, se preko Kamniško-Savinjski Alp, Karavank, Julijskih Alp ter predalpskih hribovij spusti na Kras ter se končna na Debelem rtiču ob Jadranskem morju.

20220615_184105
Smrekovec (foto Barbara Kelher)
Leta 1958 je izšel prvi vodnik Po slovenskih gorah - vodnik po planinski transverzali. Poleg opisov poti je bilo vodniku dodanih tudi 22 terenskih skic ter 5 shematičnih razgledov. Takrat je izšel tudi prvi dnevnik poti. V sedemdesetih letih se je spreminjala pot, kot se je spreminjal tudi dnevnik. V pomladnih mesecih leta 2020 je SPP dobila novo celostno grafično podobo, poleti 2023 je pot dobila tudi vsebinsko in grafično posodobljen dnevnik. Novi dnevniki SPP so zasnovani tako, da planince na poti spremljajo z dodatnimi uporabnimi informacijami in jim omogočajo boljšo izkušnjo.

Novosti:
• manjši oblikovalski popravki,
• nov logotip SPP,
• QR kode do pomembnih spletnih strani Planinske zveze Slovenije,
• seznam planinskih vodnikov in zemljevidov, ki se uporabljajo na poti,
• zemljevid celotne trase poti,
• angleški prevod.

Ob poti si lahko odpočijete v 55 planinskih kočah, se povzpnete na 21 vrhov in obiščete 5 mest.

IMG_9025
(foto Barbara Kelher)

Podajte se na nepozabno doživetje po zeleni deželi na stičišču alpskega, panonskega in mediteranskega sveta. Sprehodite se od panonskih nižin prek planot in gričev skozi vinograde in prostrane pohorske gozdove v osrčje prepadnih sten, skalovja in snežišč, mimo brezen, jezer in slapov prek kraških vrtač in skrivnostnega podzemnega sveta, blagih obmorskih brd do morja.

Naj bo Dnevnik Slovenske planinske poti bo poleg vse obvezne opreme v slovenskih gorah vaš spremljevalec, saj so žigi kontrolnih točk na Slovenski planinski poti najboljši spominke na vaša doživetja.

Ob obisku slovenskih gora pa ne pozabite slediti priporočilom varnega obiskovanja gora.

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije