nedelja, 10. december 2023
POIŠČI

Delovna akcija na planinski poti na Mirni gori
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

torek, 8. avgust 2023 ob 19:00, ogledov: 11520

Obisk gora je zaradi posledic poplav omejen le na določene dele Slovenije

Objavil(a): Barbara Gradič Oset
Številne kraje po Sloveniji so v preteklem obdobju prizadela neurja in obsežne poplave. Četudi se razmere na teh območjih umirjajo, še vedno veljajo posebne razmere. Neurja, poplave in posledično plazovi so namreč za sabo pustili opustošenje. Planinska zveza Slovenije, ki skrbi za mrežo planinskih poti po Sloveniji, zbira podatke o stanju poti in zapira poškodovane odseke. Ob tem v zvezi pozivamo planince, da se na najbolj kritična mesta ne odpravljate. Za planinski izlet si izberete cilje v ostalem delu Slovenije in ob tem nikakor ne pozabite na nasvete varnega obiskovanja gora.
Konec preteklega tedna so Slovenijo prizadele katastrofalne poplave, še pred tem neurja z vetrolomi, ki so uničili podobo številnih krajev. Naravne katastrofe so bile tudi v območju gorskega sveta, na območju, kjer so izhodišča priljubljenih planinskih poti. Markacisti, vodniki in ostali člani planinskih društev, ki so skrbniki planinskih poti na prizadetih območjih, so vpeti v sanacijo poškodovanih domov. Zaradi plazov, podrtih dreves, nanosov grušča in drugega materiala so društva zaprla planinske poti. Zaprte poti vnašamo na spletno stran Stanje planinskih poti (povezava), v aplikacijo maPZS in v zbirno novico (povezava). Poškodovano območje je obsežno in trudimo se zagotoviti prikaz aktualnega stanja.
Najbolj kritične so razmere na območju Zgornje Savinjske doline, Koroške, kjer je zaprtih večina planinskih poti. Prizadet je tudi dobršen del Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja ter Kamniško-Bistriškega območja, zato odsvetujemo obisk navedenih območij.

po__kodovana_pot2
Poškodovana pot (foto Alenka Čebular)

Planinske koče so po večjem delu Slovenije normalno odprte in delujejo po urniku, ki je objavljen na spletni strani koč (povezava do spletne strani). Na srečo planinske koče v preteklih ujmah niso bile poškodovane. So pa bile v ujmah poškodovane določene planinske poti oz. dostopi do planinskih koč. Do nadaljnjega oziroma do vzpostavitve normalnih razmer so trenutno zaprte planinske koče v Zgornji Savinjski dolini, delu Koroške in nekaj posameznih koč na bolj kritičnih območjih (Kamniška koča na Kamniškem sedlu, Dom v Kamniški Bistrici).

Prihajajoči dnevi bodo ponudili več sonca in kličejo po obisku gora in hribov. Če se opravimo v hribe, se odpravimo v dele Slovenije, kjer je trenutno primerno za planinarjenje.

Kako se napotiti v hribe ali gore v prihodnjih dneh?

• Najprej iz interesnega območja črtajte območja, kjer še vsaj nekaj časa ne bodo ugodne razmere za planinarjenje (Zgornja Savinjska dolina, Koroška, deli Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja in Kamniško-Bistriško območje),

• preverite prevoznost prometnih poti na spletni strani promet.si,

• izbirajte lahke in znane poti, na katere stopate z velikim zaupanjem v svojo telesno in psihično pripravljenost. Vedeti morate, da so gorski reševalci ter policijski in vojaški helikopterji v trenutnih razmerah močno obremenjeni in potrebni drugje,
• preverite odprtost planinskih poti in odprtost planinskih koč,

• upoštevate nasvete varnega obiskovanja gora (primerna oprema, telesna in psihična priprava, previdnost, spoštujte naravo, obveščajte druge in ostanite na označenih poteh).

Če boste na poti opazili poškodbe, ki vplivajo na varnost planincev, nam sporočite s pomočjo aplikacije maPZS ali nam pišete na elektronski naslov poskodbe.poti@pzs.si.

Glede na podaljšani konec tedna pozivamo vse člane Planinske zveze Slovenije, ki bi želeli pomagati prizadetim pri sanaciji poplav in neurij, da namesto planinskega izleta raje njim ponudite svojo voljo in moč. Pomoč lahko ponudite s pomočjo posebne aplikacije Poplave 2023 (povezava do aplikacije). Uporaba je enostavna. Najprej se prijavite v sistem, nato pa lahko ponudite specifične storitve, materialna sredstva ali pa prostovoljno pomoč.

V teh težkih časih, ko smo priča posledicam poplav, izražamo globoko sočutje in podporo vsem, ki so bili prizadeti. Kot smo v pretekli zgodovini že dokazali, bomo skupaj našli moč in rešitve za obnovo.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije