petek, 21. junij 2024
POIŠČI

Proti Srenjskemu in Studorskemu prevalu po obnovljeni poti
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 25. april 2024 ob 11:00, ogledov: 2656

Glasovanje za naj planinsko pot 2024 je odprto

Objavil(a): Manca Ogrin
Ljubitelji gora lahko na portalu Vse bo v redu glasujejo za naj planinsko pot 2024. Tokrat lahko svoj glas namenijo eni od šestih planinskih poti, ki so zaradi lanskoletnih katastrofalnih poplav in neurij, ki so močno prizadeli Slovenijo, poškodovane in potrebne obnove. Pot, ki bo prejela največ glasov, bo obnovljena s pomočjo markacistov in sredstev Zavarovalnice Triglav, ki v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije (PZS) s to akcijo ozavešča tudi o pomenu dela markacistov. Glasujete lahko vse do 14. junija!
Naj planinska pot je del dolgoletnih prizadevanj akcije Očistimo naše gore, s katero Zavarovalnica Triglav skrbi za varnejši in odgovornejši obisk gora ter planin.

V izbor Naj planinska pot 2024 se uvrščajo:
 • Pot iz Ljubenskih Rastk do Koče na Travniku (PD Ljubno ob Savinji),
 • Pot iz Jame Topla do Male Pece (PD Mežica),
 • Koželjeva pot ob Kamniški Bistrici (PD Kamnik),
 • Pot iz Logarskega kota do Okrešlja (PD Celje Matica),
 • Pot iz doline Tamar na Visoko Ponco (PD Rateče Planica),
 • Zasavska planinska pot (MDO PD Zasavje in PD Lisca Sevnica).

Ljubitelji gora lahko za pot, ki je po vašem mnenju najbolj potrebna obnove, do 14. junija glasujete na tej spletni povezavi.

"V letošnjem izboru poti za glasovanje smo izhajali iz poti, ki so potrebne večjih posegov ureditve ali označitve poti. Poseben poudarek pa smo dali potem, ki so bile v lanskoletni avgustovski ujmi bolj poškodovane in zato potrebujejo večje posege, da bodo ponovno normalno prehodne in urejene. Poleg povečanega obiska so namreč vse pogostejši in intenzivnejši vremenski pojavi ter njihove posledice (vetrolomi, plazovi, podori, nalivi ...) vse večji izziv za markaciste, ki se trudijo, da so naše planinske poti skrbno vzdrževane," izpostavlja generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Damjan Omerzu.

naj_planinska_pot_2024_1246x640
Ljubitelji gora lahko za pot, ki je po vašem mnenju najbolj potrebna obnove, do 14. junija glasujete na tej spletni povezavi.

Ohranjanje planinskih poti naša skupna odgovornost
Zavarovalnica Triglav želi z razpisom in glasovanjem za naj planinsko pot v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije ozaveščati o delu več kot 800 markacistov, ki v Sloveniji skrbijo za več kot 10.000 km planinskih poti. Ljubitelje narave in gora želi spodbuditi, da se jim pridružijo pri tem poslanstvu. Obenem ne smemo pozabiti, da je za ohranjanje lepih in varnih planinskih poti za prihodnje generacije odgovoren prav vsak obiskovalec planin.

Ob poplavah in neurjih v Sloveniji poleti 2023, ki so povzročili zgodovinsko visoke škode, se je izkazalo, kako ranljivi smo. "Vremenski ekstremni pojavi niso prizadeli le osebnega premoženja, ampak močno zarezali tudi v življenja ljudi in v naravo. Plazovi, vetrolom in nalivi so med drugim uničili ali poškodovali nekatere planinske in hribovske poti, ki so zdaj slabo dostopne ali neprehodne. V Zavarovalnici Triglav smo v luči prizadevanj za ohranjanje varnih planinskih poti letos prepoznali potrebo po tem, da ponovno zaživi prav ena od teh poti, ki jim neurja niso prizanesla. Obenem na ta način ponovno izkazujemo podporo srčnemu delu markacistov," je povedal Sašo Sever, vodja upravljanja odnosov z javnostmi pri Zavarovalnici Triglav.

Planinsko pot, ki bo v letošnji akciji Naj planinska pot prejela največ glasov, bodo ob pomoči tehnične skupine PZS obnovili markacisti.

Pripomogli k obnovi šestih planinskih poti
Prek izbora Naj planinska pot sta Zavarovalnica Triglav in PZS od leta 2017, ko je akcija prvič potekala, pripomogli k obnovi šestih planinskih poti, ki so različno zahtevne. Pri odpravi nanje sta nujni ustrezna oprema in dobra psihofizična pripravljenost. Manj izkušeni planinci naj se na zahtevnejše poti podajo v spremstvu planinskega vodnika.

Poti, ki so že bile obnovljene v akciji Naj planinska pot:
 • krožna pot Planina Blato-Planina pri Jezeru-Planina Dedno polje-Vrata (pod Zelnarico)- Prehodavci-Dvojno jezero-Štapce-Ovčarija-Planina pri Jezeru-Planina Blato,
 • Rečiška planinska krožna pot,
 • zelo zahtevna Bambergova planinska pot na Triglav z Luknje čez Plemenice,
 • zelo zahtevna pot, ki vodi s Kranjske koče na Ledinah na Koroško Rinko,
 • zelo zahtevna Hanzova pot, ki vodi od Koče na Gozdu na Prisojnik.
 • Na dokončanje obnove še čaka lanskoletna zmagovalka, to je Pot s Kamniškega sedla do Brane in Planjave, katere obnova je bila zaradi neugodnih vremenskih razmer prestavljena na letos. Pot bodo markacisti Planinskega društva Kamnik predvidoma obnovili v prihajajočem poletju.
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije