četrtek, 25. julij 2024
POIŠČI

Odprtje prvega dela evropske pešpoti E12 in dan istrskih planincev 2014
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 1. julij 2024 ob 12:50, ogledov: 544

Planinska pot od jame Topla do Male Pece že obnovljena

Objavil(a): Manca Ogrin
Tehnična skupina markacistov PZS in markacisti Odbora za planinske poti Koroške so med 22. in 24. junijem že obnovili planinsko pot od Jame Topla do Male Pece, ki je kot drugouvrščena v izboru za naj planinsko pot za obnovo prejela sredstva Zavarovalnice Triglav. Markacisti planincem želijo varen korak!
Po avgustovskem neurju leta 2023 smo tudi koroški markacisti ugotovili številne poškodbe na planinskih poteh. Po pregledu smo ugotovili, da je pot Jama Topla-Peca zelo poškodovana in da markacisti Koroške sami ne bomo zmogli sanirati poti. Zato smo se obrnili na Planinsko zvezo Slovenije - odbor za tehnična vprašanja, kjer so nam takoj priskočili na pomoč.

Že v mesecu februarju 2024 smo s tehnično skupino PZS opravili ogled, naredili izmere, popis materiala. Skrbnik poti PD Mežica je tudi kandidirala za naj planinsko pot in glasovanje končala na drugem mestu.

Zavarovalnica Triglav je za naj planinsko pot ob dnevu slovenskih planincev v Črni na Koroškem 15. junija 2024 podelila klin PD Kamnik (Koželjeva pot), obenem pa obljubila sredstva za sanacijo poti Jama Topla-Peca.

topla_mala_peca_foto_arhiv_opp_koroske__3_
Tehnična skupina markacistov PZS in markacisti OPP Koroške so med 22. in 24. junijem že obnovili planinsko pot od Jame Topla do Male Pece, ki je kot drugouvrščena na izboru za naj planinsko pot za obnovo prejela sredstva Zavarovalnice Triglav. (foto arhiv OPP Koroške)

Nekaj dni po razglasitvi je že stekla akcija sanacije te poti. Z Alešem Sinkovičem, vodjo tehnične skupine, smo se dogovorili za termin in manjše podrobnosti glede same akcije. PD Mežica je dostavila material na delovišče.

Koroški markacisti smo priskočili na pomoč s tremi markacisti in akcija se je začela 20. junija in končala 22. junija 2024. Naše zborno mesto je bila Mežica, kjer smo se ob prvi kavi spoznali in takoj vedeli, da smo prava ekipa. Z avti smo nadaljevali do parkirišča Jakobe, vmes smo naložili opremo in orodje na tovorno žičnico, ki je vse dostavila do Doma na Peci. Po malici in krajšem pogovoru smo si razdelili orodje, opremo in se podali na pot. Po približno eni uri hoje smo prispeli do prvega delovišča. Razložili smo opremo in zavarovali delovišče. Prvi dan smo kljub hudi vročini delali do večernih ur. Vrnili smo se do koče, kjer smo večerjali in naredili načrt za naslednji dan.

Drugi dan je ena skupina zaključevala z delom na odseku Plazi, druga skupina pa se je podala na delovišče Zajčja peč, ki je bila oddaljena pol ure hoda. Po nekaj urah dela sta se obe skupini združili in na delovišču Zajčja peč smo uredili prehod čez hudourniški potok v dolžini 18 metrov, naredili bočne zaščite in nekaj stopnic.

Tretji dan smo naredili mostiček, nekaj bočnih zaščit in stopnic. Na poti do koče smo odstranili podrta drevesa in dve skali, ki sta bili nevarni za planince. Pospravili smo orodje in ga prenesli do primernega mesta, da so ga s traktorjem zapeljali v dolino. Očistili smo orodje in ga zložili v kombi. Po kosilu na koči smo naredili analizo akcije in se odpeljali v dolino.

V treh dneh smo izvrtali veliko lukenj, zabili veliko raznovrstnih klinov, potegnili jeklenice, naredili erozijske zaščite, stopnice, manjši most, odstranili nekaj podrtih dreves in dve manjši skali. Na poti nas je vseh tri dni delalo osem markacistov pod vodstvom Aleša, logistično so pomagali markacisti PD Mežica. Delo je bilo ob visokih temperaturah zelo naporno, pa tudi nevarno. Vse smo opravili z odliko in brez poškodb. Kot vodja OPP Koroške bi se rad zahvalil vsem, ki ste pomagali pri sanaciji poti: PZS Odbor za tehnična vprašanja, posebej velika zahvala Alešu za organizacijo in vodenje. Koroški markacisti smo ponosni in srečni, da smo lahko sodelovali s to ekipo.

Veliko smo se naučili, sklenili prijateljstva in morda se še vidimo na kakšni akciji. Veseli me, da je pot zdaj varna za planince. Urediti bo treba še administrativne zadeve.

Vsem planincem želim varen korak!

Drago Kure, vodja Odbora za planinske poti Koroške

Fotogalerija

 arhiv Odbora za planinske poti Koroške

 arhiv Odbora za planinske poti Koroške1 / 12

 arhiv Odbora za planinske poti Koroške2 / 12

 arhiv Odbora za planinske poti Koroške3 / 12

 arhiv Odbora za planinske poti Koroške4 / 12

 arhiv Odbora za planinske poti Koroške5 / 12

 arhiv Odbora za planinske poti Koroške6 / 12

 arhiv Odbora za planinske poti Koroške7 / 12

 arhiv Odbora za planinske poti Koroške8 / 12

 arhiv Odbora za planinske poti Koroške9 / 12

 arhiv Odbora za planinske poti Koroške10 / 12

 arhiv Odbora za planinske poti Koroške11 / 12

 arhiv Odbora za planinske poti Koroške12 / 12

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije