nedelja, 10. december 2023
POIŠČI

Jesenska delovna akcija OPP MDO PD Notranjske
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

četrtek, 29. september 2011 ob 00:00, ogledov: 8208

Planinske poti za dvonamensko rabo - Javni poziv planinskim društvom

Objavil(a): Zdenka Mihelič
Planinska zveza Slovenije objavlja javni poziv planinskim društvom, skrbnikom planinskih poti, da skladno z 19. členom Zakona o planinskih poteh (UL RS, 61/2007) sporočijo morebitni interes za odprtje planinske poti ali dela planinske poti za dvonamensko rabo, to je za hojo in vožnjo s kolesi.
Interes naj planinska društva, skrbniki planinskih poti, sporočijo v pisni obliki na:
• e-naslov: info@pzs.si ali
• Planinska zveza Slovenije, p. p. 214, 1001 Ljubljana
najkasneje do 28. oktobra 2011.

V sporočilu, prosim, navedite:
• osnovne podatke PD, skrbnika poti,
• št. planinskih poti, ki jih je PD pripravljeno odpreti za dvonamensko rabo,
• kontaktne podatke pooblaščene osebe PD, ki bo sodelovala v nadaljnjih postopkih v skladu z zakonom in strokovnimi merili.

OBRAZLOŽITEV: Glede na osnutek Zakona o omejevanju vožnje v naravnem okolju in izdanega skupnega sporočila za javnost s  strani Lovske zveze Slovenije, Ribiške zveze Slovenije in Planinske zveze Slovenije, predvsem pa na podlagi Zakona o planinskih poteh (ZPlanP), ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije, dne 22. junija 2007, prosimo planinska društva, ki so skrbniki posameznih planinskih poti, da nam sporočijo, ali imajo interes odpreti katero od svojih planinskih poti za dvonamensko rabo.

Na podlagi izraženega interesa bomo v okviru Komisije za planinske poti, Komisije za varstvo gorske narave in Komisije za turno kolesarstvo PZS pripravili usklajena merila, ki bodo na podlagi strokovne presoje vseh treh komisij osnova za smernice za odpiranje  planinskih poti za dvonamensko rabo. Pri tem bomo morali vsekakor upoštevati, da je predhodno potrebno proučiti vpliv uporabnikov na naravo (povzeti že objavljene študije o tem) in predvsem predvideti varnostni vidik na teh dvonamenskih poteh. Seveda bo potrebno
upoštevati tudi mnenje lastnikov zemljišč.

V Ljubljani, 12. septembra 2011  Bojan Rotovnik,

predsednik PZS

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije