nedelja, 10. december 2023
POIŠČI

Podor
Najdi nas na Facebooku

NOVICE  

ponedeljek, 3. oktober 2011 ob 00:00, ogledov: 4047

Na zaključku Evropohoda 2011 predsednik države poudaril pomen vode

Objavil(a): Zdenka Mihelič
V soboto, 1. oktobra 2011, je na Geometričnem središču Slovenije (GEOSS) potekala zaključna prireditev EVROPOHODA 2011 v Sloveniji in srečanje evropohodnikov. Moto letošnjega Evropohoda je bil »Pešpoti in voda«, slavnostni govornik na slovesnosti pa predsednik države dr. Danilo Türk, tudi častni pokrovitelj Evropohoda 2011.
Prireditev je organizirala Komisija za Evropske pešpoti Slovenije skupaj z Zavodom za gozdove Slovenije, Planinsko zvezo Slovenije, Turistično zvezo Slovenije, Zvezo gozdarskih društev Slovenije, Občino Litija, Društvom GEOSS, Centrom za razvoj Litija, PGD Vače, društvom žena in deklet Vače, Družinskim gledališčem Kolenc in Planinskim društvom Litija.

Pohodniki so se pod vodstvom turističnih, planinskih in gozdarskih vodnikov podali do prizorišča na GEOSS-u iz Zasavske sv. Gore in iz Senožeti. Pohodnikom in ostalim udeležencem prireditve se je pridružil tudi predsednik države dr. Danilo Türk. Program je pričela Godalna skupina Strunikat iz Radeč z Slovensko in Evropsko himno. Nato so izvedli instrumentalno izvedbo, posvečeno vodi.

Geoss_1.10.11_Prihod_pohodnikov__800x600_
Prihod evropohodnikov na Geoss ...
Geoss_1.10.11_prihod_predsednika_dr_ave_dr._Danila_T_rka__800x600_
... in predsednika države dr. Danila Türka

Povezovalka prireditve Blažka Müller Pograjc je opisala Španijo z verzi znanega španskega pesnika in dramatika Federica Garcia Lorce. Posoda z združeno slovensko vodo bo namreč potovala v Španijo, kjer se bodo 15. oktobra letos na zaključnem dogodku v Granadi vedra z vodo iz vseh delov Evrope spraznila v pripravljene amfore. Voda bo nato stekla v vodnjak La Fuente de los Leones na dvorišču dvorca Alhambra. Simbolno zbrana voda iz evropskih držav se bo tako povezala v eno.

Nato je pozvala k nagovoru predsednika Komisije za evropske pešpoti Slovenije Jožeta Praha, ki je opisal potek Evropohoda 2011 ter njegov simbolni pomen. Svoje nagovore so imeli tudi predstavniki vseh štirih organizacij, ustanoviteljic Komisije za Evropske pešpoti Slovenije. V imenu Turistične zveze Slovenije je udeležence pozdravil predsednik Peter Misja, v imenu Zavoda za Gozdove, direktor Jošt Jakša, v imenu Planinske zveze podpredsednik Tone Tomše in v imenu Zveze gozdarskih društev, predsednik Jože Falkner. Vsaka članica Komisije za evropske pešpoti je namreč v preteklih mesecih na različnih lokacijah v Sloveniji zajemala vodo v posebne lesene posode, ki so bile nato prinesene na to zaključno prireditev.

Predsednik dr. Türk je v slavnostnem govoru poudaril pomen vode za obstoj vsega živega na Zemlji. Prebivalci Zemlje se velikokrat vse premalo zavedamo njenega pomena. Kljub ogromni količini vodnih površin na zemeljskem površju so še vedno področja na zemlji, kjer ljudje trpijo hudo pomanjkanje vode. Posebej je pohvalil idejo o združevanju sodelujočih organizacij, saj se vsaka na svojem področju trudi za ohranjanje naravnih vrednot kot so vode, gozdovi in gore. »Pešpoti so osnova za gibanje po terenu in le s hojo po njih in ustrezno turistično promocijo bomo lahko spoznali vse lepote, ki jih imamo v izobilju,« je med drugim dejal predsednik države.

Ob pomoči Kamnovega škrata so vso zbrano vodo iz rek, potok itd. zlili v skupno posodo. Vanjo je bila nato prelita še voda, ki jo je iz izvirov Save Bohinjke in Dolinke, Soče ter iz Triglavskih sedmerih jezer, preko vrha Triglava prinesel utramaratonec Radovan Skubic Hilarij. Del te vode iz posode, ki bo romala v Španijo, so prelili še v manjšo posodo in jo slavnostno predali častnemu pokrovitelju Evropohoda 2011, predsedniku države dr. Danilu Türku.

Geoss_1.10.11_Povezovalka_programa_in_nastopajo_i__800x600_
Pripreditev je povezovala Blažka Müller Pograjc
Geoss_1.10.11_Nastop_godalne_skupine_Strunikat__800x600_
Nastop godalne skupine Strunikat

Zbrane sta nagovorila še župan občine Litija Franci Rokavec in predsednik društva Geoss Mirko Kaplja. Pohodnikom, ki so prehodili celotno evropsko pešpot, pa so bile podeljene značke. Ob zaključku je zapel še moški pevski zbor KUD Lipa Vače - Geoss, zaključne note pa je zaigrala godalna skupina Strunikat iz Radeč.

Tone Tomše
foto Tone Tomše in Marjan Mally

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE
Planinska zveza Slovenije